Toni Nygård

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Toni Nygård (s. 1974) on oululainen säveltäjä, sanoittaja, sovittaja ja musiikkialan yrittäjä. Hän on opiskellut muun muassa Madetojan musiikkilukiossa, Oulun Konservatoriossa (lyömäsoittimet, piano, teoria) sekä Leeds College of Musicissa Englannissa (studiotuottaminen, musiikkibisnes, säveltäminen) ja tehnyt musiikkihommia Suomen ohella Kaliforniassa Yhdysvalloissa sekä Englannissa.

Nygårdin kappaleita ovat levyttäneet esimerkiksi Suvi Teräsniska, Antti Ketonen, Anna Eriksson, Anne Mattila, Saara Aalto, Tommi Läntinen ja Neljänsuora. Hänen kappaleita ja tuotantoja ovat levyttäneet myös monet tangokuninkaalliset, kuten Saija Tuupanen, Marita Taavitsainen, Johanna Pakonen, Marko Maunuksela, Jukka Hallikainen, Hanna Talikainen, Tomi Markkola sekä Saija Varjus. Nygård on ollut neljästi Suomen Euroviisuissa (Tommi Läntinen, I'Dees, Heidi Kyrö & Just sekä Jussi Saxlin), voittanut Kiuruveden Iskelmäviikon sävellyskilpailun (säv. Jussi Rasinkangas ja Toni Nygård, san. Mirjam Paaso ja Toni Nygård) ja sijoittunut toiseksi Tangomarkkinoiden sävellyskilpailussa kappaleella Naisen sydän (san. Helena Hatunen, levytys Johanna Pakonen). Hän on myös saavuttanut lukuisia finaalipaikkoja eri sävellyskilpailuissa (esimerkiksi 2021 Ylen Huuhkajaviisuissa asiantuntijaraadin äänestyksessä 3. sija ja 2022 Turun Tuomiokirkkoseurakunnan sävellyskilpailun 3. sija). Nygårdin kokonaan tai osin tuottamista äänitteistä menestyneimpiä ovat platinaa sekä tuplaplatinaa myyneet Suvi Teräsniskan levyt, joista radioaikaa ovat saaneet etenkin hänen tuottamansa ja sovittamansa Hento kuiskaus ja Hei mummo. Toni Nygård on sovittanut ja tuottanut kaksi vuoden soitetuinta uutta joululaulua.

Nygårdin tekemistä kappaleista valtakunnallisten soittolistojen kärjessä tai kärkipäässä ovat käyneet Aiemmin (Anna Eriksson), Mitä vaan (Tommi Läntinen), Kylmät enkelit (Suvi Teräsniska), Sanoja vaan (Teräsniska), Pikkuveljen joulupuuro (Teräsniska), Miehen tie (Tomi Markkola), Alkaa jo polttaa (Jarkko Honkanen & Taiga) sekä useita muita kappaleita eri artisteille ja yhtyeille. Nygård on tehnyt yhteistyötä useiden sanoittajien kanssa (mm. Vexi Salmi, Heikki Salo, Saara Törmä, Sinikka Svärd, Mika Vehmas, Eija Hinkkala, Pekka Eronen, Sanna Korkee, Chrisse Johansson, Johanna Viksten) ja säveltänyt sekä tekstittänyt lukuisia kappaleita yhdessä Jussi Rasinkankaan kanssa. Hän on myös toiminut kapellimestarina ja sovittajana erinäisissä teatteriprojekteissa, kuten Meri Oulu ry:n Kuningaslohi-musiikkinäytelmässä, jota tähdittivät Erkki Saarela, Perttu Pesä, Ahti Kuoppala ja Anneli Ranta.

Toni Nygård on toiminut Musiikintekijät ry:n (aiemmin Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry) hallituksessa vuosina 2005–2012 ja sen edustajana Music Finland ry:n (aiemmin Musex ry) hallituksessa vuosina 2009–2011. Lisäksi hän on ollut erinäisissä työryhmissä ja toimikunnissa, kuten LUSESin kevyen musiikin toimikunnassa.