Tonejoki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee jokea. Nimen muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
Tonejoki
Tone Naritassa
Tone Naritassa
Alkulähde Ōminakamivuori
Laskupaikka Tyynimeri, Chōshi
Maat Japani
Pituus 322 km
Valuma-alue 16 840 km²

Tonejoki (jap. 利根川, Tonegawa) on joki Kantōssa, Japanissa. Se on Japanin toiseksi pisin joki Shinanojoen jälkeen. Joen pituus on 322 km ja valuma-alue on 16 840 km², mikä on Japanin suurin. Joen lempinimi on Bandō-Tarō. Bandō on Kanton vanhentunut nimitys ja Tarō on tyypillinen japanilainen vanhimman pojan nimi.

Jokea pidetään toisinaan yhtenä japanin kolmesta suurimmasta joesta (kaksi muuta ovat Shikokussa sijaitseva Yoshinojoki ja Kyūshūssa sijaitseva Chikugojoki.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joki saa alkunsa Gunman prefektuurin ja Niigatan prefektuurin välisellä raja-alueella sijaitsevalta Ōminakamivuorelta. Joki virtaa Tyyneen valtamereen Chōshin kaupungin kohdalla. Edojoki haarautuu Tonesta ja virtaa Tokionlahteen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joki tunnettiin aikoinaan hallitsemattomasta luonnostaan, ja Tonejoen reitti muuttui aina tulvien sattuessa. Joen historiallista uomaa onkin hankala jäljittää.

Joki virtaisi aikoinaan Tokionlahteen. Joen nykyinen reitti vakiintui Meiji-kaudella 1600-luvulla, kun Kantōsta tuli Japanin poliittinen keskus ja alueella aloitettiin merkittävät rakennustyöt.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joki oli rautateiden keksimiseen asti merkittävä kulkuväylä. Sitä pitkin kuljetettiin paitsi paikallisia tuotteita kuten soijakastiketta Chōshista, myös Tōhokusta asti.

Nykyään joessa on useita patoja, jotka turvaavat Tokion metropolialueen yli 30 miljoonan asukkaan vedensaannin.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Tone River
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.