Tone

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee jokea. Nimen muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
Tone
Tone Naritassa
Tone Naritassa
Alkulähde Ōminakami-vuori
Laskupaikka Tyynimeri, Chōshi
Maat Japani
Pituus 322 km
Valuma-alue 16 840 km²

Tone (jap. 利根川, Tonegawa) on joki Kantōssa, Japanissa. Tone on Japanin toiseksi pisin joki Shinanon jälkeen. Sen pituus on 322 km ja sen valuma-alue on 16 840 km², mikä on Japanin suurin. Joen lempinimi on Bando Taro (jap. 坂東太郎, Bandō Tarō). Bandō on Kanton vanhentunut nimitys ja Tarō on vanhimmasta pojasta käytetty nimitys.

Jokea pidetään toisinaan yhtenä japanin kolmesta suurimmasta joesta (kaksi muuta ovat Shikokussa sijaitseva Yoshino ja Kyūshūssa sijaitseva Chikugo.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joki saa alkunsa Gunman prefektuurin ja Niigatan prefektuurin välisellä raja-alueella sijaitsevalta Ōminakami-vuorelta (jap. 大水上山). Joki virtaa Tyyneen valtamereen Choshin kaupungin kohdalla. Edo-joki haarautuu Tonesta ja virtaa Tokionlahteen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joki tunnettiin aikoinaan hallitsemattomasta luonnostaan ja sen reitti muuttui aina tulvien sattuessa. Joen historiallista uomaa onkin hankala jäljittää.

Joki virtaisi aikoinaan Tokionlahteen. Joen nykyinen reitti vakiintui Meiji-kaudella 1600-luvulla kun Kantosta tuli Japanin poliittinen keskus ja alueella aloitettiin merkittävät rakennustyöt.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joki oli rautateiden keksimiseen asti merkittävä kulkuväylä. Sitä pitkin kuljetettiin paitsi paikallisia tuotteita kuten soijakastiketta Choshista, myös Tōhokusta asti.

Nykyään joessa on useita patoja, jotka turvaavat Tokion metropolialueen yli 30 miljoonan asukkaan vedensaannin.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Tone River
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.