Tomas Alfredson

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tomas Alfredson
Tomas Alfredson vuonna 2011.
Tomas Alfredson vuonna 2011.
Syntymäaika 1. huhtikuuta 1965 (ikä 51)
Syntymäpaikka Lidingö, Ruotsi
Oikea nimi Hans Christian Tomas Alfredson
Ammatti elokuvaohjaaja
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Palkinnot

useita Guldbagge-palkintoja

Hans Christian Tomas Alfredson (1. huhtikuuta 1965 Lidingö, Ruotsi) on ruotsalainen elokuvaohjaaja. Hän on Killinggängetin jäsen ja työskentelee sille. Hän on saanut ruotsalaisen Guldbagge-palkinnon elokuvista Fyra nyanser av brunt ja Ystävät hämärän jälkeen. Häntä pidetään ruotsalaisen elokuvan kuumimpana nimenä[1].

Alfredsonin vanhemmat ovat Gunilla ja näyttelijä, ohjaaja Hans Alfredson ja veli ohjaaja Daniel Alfredson[2]. Hän on aiemmin ollut naimisissa Cissi Elwinin kanssa, ja heillä on kaksi lasta.

Elämäkerta ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alfredson oli lapsena mukana isänsä kuvauksissa ja sai pieniä rooleja. Alfredsonin oma ura käynnistyi Svensk Filmindustrissa. Sittemmin hän työskenteli uudelleen käynnistetyssä TV4:ssä ja Ruotsin televisiossa. Hänen läpimurtonsa tapahtui 1995 elokuvalla Bert – viimeinen viaton, joka oli hänen ensimmäinen pitkä ohjauksensa. Hän liittyi 1999 Killinggängetiin ohjaajana, ja siellä hänen ensimmäinen elokuvansa oli Haku päällä Tallinnassa 1999.

Alfredsonin Ystävät hämärän jälkeen herätti kansainvälistä huomiota[2] ja sai 2008 palkinnon vuoden parhaana elokuvana Tribecan elokuvajuhlilla New Yorkissa, European Fantastic Film Festival's Federationin Méliès d'Or -palkinnon Sitgesissä Espanjassa ja neljä palkintoa FantAsia-juhlassa Montrealissa Kanadassa. Samana vuonna hänelle myönnettiin siitä viisi Guldbaggea, muun muassa parhaasta ohjauksesta. Se nosti Alfredsonin eturiviin paitsi Ruotsissa, myös kansainvälisestikin.[2]

Alfredson ohjasi John le Carrén romaanin Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja pohjalta vuonna 2011 ensi-iltansa saaneen elokuvan Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja. Elokuva on saanut runsaasti huomiota, ja Alfredsonin sanotaan hypänneen suuriin saappaisiin.[2] Se on saanut muun muassa parhaan brittiläisen elokuvan Bafta-palkinnon.

Alfredson osti vuonna 2012 filmatisointioikeudet Astrid Lindgrenin kirjaan Veljeni, Leijonamieli.[3] Elokuvan teon piti alkaa alun perin vuonna 2012,[1] mutta se on lykkääntynyt[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Veljeni Leijonamieli on Tomas Alfredsonin seuraava elokuva. Helsingin Sanomat, 31.5.2012. Artikkelin verkkoversio Viitattu 19.8.2015.
  2. a b c d Tanja Vasama, Ironinen ylistys Ruotsille, Helsingin Sanomat 23.2.2012 sivu C 1
  3. Junni, Tatu: Astrid Lindgrenin klassikkokirja Veljeni, Leijonamieli kääntyy elokuvaksi Dome.fi. 31.5.2012. Viitattu 19.8.2015.
  4. Karlsson, Mats: "Bröderna Lejonhjärta" blir försenad Moviezine.se. 11.2.2014. Viitattu 19.8.2015. (ruotsiksi)
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.