Toivo Venetjoki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Toivo Venetjoki (9. kesäkuuta 1906 Halsua16. helmikuuta 1988 Kokkola) oli suomalainen kanteleensoittaja ja pelimanni, varsinaiselta ammatiltaan maanviljelijä.

Venetjoki oppi kanteleen soiton kymmenvuotiaana seuratessaan naapurissa asuneiden kahden enonsa Eino Tulikarin (entinen Tofferi) ja hänen veljensä Oskari Tofferin soittoa. Sukuun kuului muitakin kanteleensoittajia, muun muassa Matti Karvonen ja hänen serkkunsa Viljo Karvonen.

Venetjoki aloitti esiintymisensä 1930-luvulla, jolloin hän kierteli soittamassa lähiseudulla. Lisäksi hän säesti Halsuan viulupelimanneja kanteleella ja harmonilla ja soitti joskus viuluakin.

Venetjoki käytti soittaessaan paljon ”kruusausta”, koristelua ja muuntelua. Tähän sisältyy paljon korusäveliä, trioleja ja trillejä. Soittotyylin lisäksi myös kanteleen ääni erotti hänet muista Perhonjokilaakson kanteleensoittajista. Kanteleen ääni oli heleämpi kuin muilla. Syynä tähän olivat poikkeuksellisen kireälle viritetyt kielet ja tallana käytetty paksu metallilanka kielten alla.

Venetjoen ohjelmisto sisälsi runsaasti hää- ja pelimannimusiikkia. Hän piti kuitenkin kanteletta mieluummin kotisoittimena ja soitti mieluummin yksinään kuin suuressa joukossa ja suurissa esiintymistilaisuuksissa.

Venetjoki nimitettiin mestaripelimanniksi Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla 1972.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mestaripelimannit, Kansanmusiikki-instituutin julkaisuja 33, toimittanut Ilkka Kolehmainen, Kauhava 1992 ISBN 951-9268-19-7
  • Paavo Helistö: Konstan parempi valssi, Tammi 1972, ISBN 951-30-2015-0