Trilli (musiikki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaksi tapaa merkitä trilli nuotteihin.

Trilli on musiikillinen koriste, joka yleisimmin on sellainen, että kahta sävelasteikon vierekkäistä ääntä toistetaan nopeasti peräkkäin. Nuotteihin trilli merkitään tavallisesti kirjaimilla tr sen nuotin yläpuolella, johon trilli halutaan lisätä. Joskus trilli merkitään myös nuotin yläpuolella olevalla aaltoviivalla jota sanotaan trilliketjuksi. Se on kysymyksessä silloin kun useita peräkkäisiä eritasoisia säveliä esitetään trilleinä.

Ääninäyte

Äänitiedostojen kuunteluohjeet

Pralltrilli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pralltrilli eli mordentti nousevana (ylähele) on epätäydellinen trilli, jossa esitetään nopeasti toistensa jälkeen pääsävel, yläsivusävel ja pääsävel. Pralltrillin yläpuolelle sijoitetaan yläsivusävelen kromaattista muuntamista osoittava merkki.

Mordentti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mordentti laskevana (alahele) on pralltrillin kaltainen nopea vuorottelu, jossa esiintyy pääsävel, alasivusävel ja pääsävel. Laskevan mordentin merkki on sama kun pralltrillin, mutta erotuksena on merkin keskellä oleva lyhyt pystyviiva. Alasivusävelen kromaattista muuntamista osoittava merkki sijoitetaan mordenttimerkin alapuolelle.

Gruppetto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gruppetto eli kaksoislyönti (kaksoishele)sisältää pääsävelen ja sen toistojen välissä alasivusävelen että yläsivusävelen. Gruppetto voidaan sijoittaa nuotin päälle tai kahden nuotin väliin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Laurila, Lepo (koonnut ja suom.): Musiikkisanasto. Helsinki: Fazer, 1968.
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.