Vatsa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ihmisen ja muurahaisen pään, rintakehän ja vatsan vertailu.
Ihmisen vatsa ja rintakehä.

Vatsa on yksi ihmisten ja eläinten ruumiinosista. Se sijaitsee pääpuolen suunnasta katsottuna keskiruumiin eli thoraxin (nisäkkäillä rintakehän) jälkeen. Muun muassa hyönteisillä vatsa on selvästi muista ruumiinosista erottuvassa takaruumiissa. Sen sijaan esimerkiksi nisäkkäillä vatsaa on usein vaikea kehon ulkopuolelta selvästi erottaa siihen läheisesti liittyvistä anatomisista alueista, rintakehästä ja lantiosta.

Kehon vatsaosan sisällä on monia tärkeitä sisäelimiä. Nisäkkäiden vatsan sisällä olevaa onteloa kutsutaan vatsaonteloksi, joka rajautuu palleaan ja lantion etuaukeamaan. Vatsaontelossa ovat keskeiset osat ruoansulatuskanavasta, kuten mahalaukku ja suurin osa paksu- ja ohutsuolesta. Lisäksi vatsaontelossa sijaitsevat nisäkkäiden maksa, haima, sappirakko, virtsarakko sekä perna. Munuaiset puolestaan sijaitsevat heti vatsaontelon takana.

Naaraspuolisilla nisäkkäillä vatsassa sijaitsee myös kohtu, joka tiineinä olevilla naarailla kasvaa voimakkaasti ja saa vatsan laajenemaan. Vatsan raskausaikainen kasvu ilmenee muun muassa ihmisillä varsin näkyvänä.[1] Vatsan koko palautuu kuitenkin yleensä raskauden päättymisen jälkeen vähitellen aiempiin mittoihinsa.

Ihmisillä ylensyönti ja siihen liittyvät suuret painonvaihtelut tai raskaus ja synnytys voivat venyttää vatsan lihaskalvoa. Pitkäaikainen venytys voi heikentää vatsanpeitteiden joustavuutta ja johtaa veltostuneeseen vatsaan, joka saattaa roikkua kuin tyhjä pussi. Löystynyt ja veltostunut vatsan iho ja lihaskalvo on ulkonäköhaitta, joka voidaan kuitenkin korjata muotoiluleikkauksella. Mikäli vatsan lihaksisto on kunnossa, vatsan muotoa voidaan korjata myös pelkästään ihonalaista rasvakerrosta ohentamalla esimerkiksi rasvaimun keinoin.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä anatomiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.