Valkealan kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valkealan kirkko
Sijainti Valkeala, Kouvola
Koordinaatit 60°56′18.7″N, 026°47′46.4″E
Seurakunta Kouvolan seurakuntayhtymän Valkealan seurakunta
Rakentamisvuosi 1927
Suunnittelija Armas Lindgren ja Bertel Liljeqvist
Materiaali tiili
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Valkealan kirkko on kirkko Kouvolassa entisen Valkealan kunnan kirkonkylässä. Kirkon ovat suunnitelleet Armas Lindgren ja Bertel Liljeqvist ja se vihittiin käyttöön 1927. Rakennus kuuluu Kouvolan seurakuntayhtymän Valkealan seurakunnan tiloihin.

Valkealan nykyinen kirkko on järjestyksessään neljäs. Kaikki kirkot ovat sijainneet samalla kirkkomaalla. Valkealan ensimmäinen kirkko valmistui vuonna 1631 ja toinen kirkko vuonna 1674. Kolmas kirkko vihittiin käyttöön 1798 ja se paloi marraskuussa 1920.[1]

Valkealan kirkko on rapattu tornillinen tiilikirkko, joka edustaa pitkäkirkkotyyliä. Sisätiloissa on Antti Salmenlinnan koristemaalauksia Raamatun aiheista ja kuoripalkissa Gunnar Finnen tekemä kalvaarioryhmä. Krusifiksi on sijoitettu kirkkosalin ja kuorin väliin. Alttaritaulu on A. G. Thitzin maalaama "Ristiltä otto" vuodelta 1819. Alttaritaulu oli maalattu jo Valkealan edelliseen kirkkoon, mutta oli poistettu sieltä rumana ja pahennusta herättävänä, ja säästyi sen vuoksi edellisen kirkon tulipalolta. Urut ovat 33-äänikertaiset Kangasalan urkutehtaan valmistamat vuodelta 1977.[2]

Valkealan kirkon kahdeksankulmainen puinen kellotapuli on vuodelta 1782. Kellotapuli sijaitsee kirkon lähellä, mutta kelloja soitetaan kuitenkin kirkon tornista. Tapulin on suunnitellut Juhana Salonen, joka oli myös Valkealan edellisen kirkon suunnittelija.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Valkealan kirkon seinässä oleva muistotaulu.
  2. Kouvolan seurakuntayhtymä – Valkealan pääkirkko www.valkealanseurakunta.fi. Arkistoitu 26.12.2015. Viitattu 28.3.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.