UBOS Loitsukirja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


UBOS Loitsukirja
Ultimate Book of Spells
Tyyli piirrossarja
Kestoaika 25-30 min
Alkuperämaa

 Saksa

 Kanada
Verkko Yhdysvallat Toon Disney
Yhdysvallat Jetix
Suomi Fox Kids
Suomi Nelonen
Italia Rai 2
Esitetty 2001 – 2002
Jaksoja 26
Tuotanto
Ohjaaja(t) Kathi Castillo
Dennis Graham
Käsikirjoittaja(t) Michael Edens
Tuotantoyhtiö(t) BKN
Aiheesta muualla
IMDb

UBOS Loitsukirja (Ultimate Book of the Spell) on saksalais-kanadalainen lapsille suunnattu piirrossarja. Sarjaa on esitetty Toon Disney ja Jetix -televisiokanavilla sekä suomeksi dubattuna Nelosella vuosina 2002−2004.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kolme lasta, Cassy, Gus ja Verne, yrittävät salaa tuhota pahan Zarlak-nimisen velhon suunnitelmia. Cassyn isoisä vangitsi Zarlakin maan ytimeen monta kymmentä vuotta sitten, mutta Zarlak pystyy voimillaan ryöväämään taikavoimia maankamaralta. Verne oli ollut alussa tietämätön taikuudesta tai siihen liittyvästä, mutta hän joutui Wonderlandin taikakouluun, koska koulun rehtori Ovelias oli järjestellyt asioita ja oli huomannut, että Vernellä on erityinen lahja. Oveliasta oli auttanut myös Vernen koira, joka ilmeni vakoojaksi.

Sarjan päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Casandra[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Casandra, lempinimeltään Cassy, on 11-vuotias, kolmikon johtaja ja sarjan keskeisin päähenkilö. Hän on todella arvostettua noitasukua ja sukunsa kymmenes Casandra. Casandra sai UBOSIN pikapostipalvelusta kääpiölohikäärmeeltä. Kirjan oikeaa lähettäjää ei ole kerrottu sarjassa tähän mennessä. Casandra on tietäjäkokelas. Hänen haaveenaan on päästä ylitietäjäksi, jota pidetään liian ylhäisenä arvona noidille. Hän on todella lahjakas taikomisessa, minkä takia varsinkin Gusille ja Cassylle tulee usein leikkimielistä kinaa, jota Verne joutuu ratkomaan. Casandralla on vihreät silmät, tummansiniset hiukset joita koristaa päälaella punainen hämähäkki ja hän pukeutuu yleensä violetin tai lilan sävyisiin vaatteisiin.

Gus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

12-vuotias Gus on puoliksi fauni. Hän on toisen vuosikurssin velho-oppilas. Gus yleensä vitsailee ja yrittää olla hauska. Jaksossa Liekki liekkinä lohikäärme Kalmo varasti Gusin perheen sukukalleus faunikiven ja Gus melkein menetti taikavoimansa. He saivat kiven takaisin. Gus ei yleensä saa koulussa hyviä numeroita kokeistaan ja hän on jäänyt kerran luokalleen. Gusila on vaaleat, lyhyet hiukset ja hän käyttää yleensä maastonväristä hupparia ja shortseja. Hän on kolmikon pisin ja vanhin.

Verne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verne on 11-vuotias teknologiaan hurahtanut hieman pienikokoinen ja pullea velho. Hän pystyy korjaamaan minkä tahansa esineen vain koskemalla siihen. Verne on sukua Merlin Abrooksiukselle, joka loi taikojen taian ja tuolin, jossa on mystistä magiaa. Vern oli alussa todella huono taikakasviopissa, mutta kun hän tapasi Floran kasvien kirjan, hänestä tuli parempi. Vernen toinen nimi on Abroosius. Verne on punahiuksinen, pienikokoinen ja pelokas. Hän käyttää valkoista lyhyttä takkia ja keltaista t-paitaa. Hänen sauvansa on teleskooppivartinen morttitikku.

UBOS Loitsukirja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UBOS Loitsukirja on kirja, jonka sivut vievät taianomaisiin ja jännittäviin seikkailuihin. UBOS on se henkilö, joka vie Casandran, Gusin ja Vernen maan ytimeen teleportaatioloitsulla. Ubosia kutsutaan täydelliseksi loitsukirjaksi. On huhuja, että Ubos olisi todellisuudessa Casandran isoisoisä Ylivelho Gets.

Ylivelho Zarlak[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylivelho Zarlak on velho, joka yrittää saada Ubosin itselleen, jotta hän pääsisi pois maan ytimestä ja valloittaisi maailman, koska Casandran isoisä Gets aikoinaan kirosi Zarlakin taikakristallivaltikkansa avulla maan ytimeen. Zarlak kerran melkein sai Ubosin käsiinsä, mutta Casandra, Gus ja Verne pelastivat Ubosin Zarlakin kynsistä. Velho Zarlakilla on kaksi apulaista Syylä ja Rokko, jotka yrittävät auttaa Zarlakia hänen juonissaan, mutta he yleensä epäonnistuvat melkein joka asiassa. Syylä ja Rokko ovat Kalkkarottia. Zarlakia kutsutaan yleensä maailman vaarallisimmaksi ja julmimmaksi velhoksi.

Lucreziá ja Borsha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lucreziá ja Borsha ovat itäeurooppalaista velhosukua olevat kaksoset. Heidät tunnetaan koulun "koviksina" ja kiusaajina. Zarlak on kaksosten isän veli eli Borshan ja Lucrezián setä. He saavat lähes aina kiitettäviä numeroita koulussa. Kuitenkin heidän perheellään on usein liittoja laavalampussa asuvan hengen, Wonderlandin koulun alkemian opettaja Tomoliscon kanssa, jolloin kaksosten vanhemmat saattavat maksaa sievoisen summan Tomoliscolle hyvästä numerosta, vaikka koekysymysten vastaukset olisivat aivan vääriä. Lisäksi he eivät siedä sitä jos joku mortti-lapsi pääsee kouluun opiskelemaan, sillä heidän isän mielestä mortteja ei saisi päästää kouluun, he eivät todellakaan siedä mortteja.

Hirviöt ja muut otukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syylä ja Rokko eli Kalkkarotat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syylä on vihreä ja laiha lohikäärmemäinen kalkkarotta. Hän on Ylivelho Zarlakin apuri, joka yrittää mielstään tehdä kaiken Zarlakin mieleisesti mutta toheloi usein koko tehtävänsä. Rokko on lihava ja sininen kalkkarotta, joka saattaa joskus heittäytyä aivan tosissaan Casandran, Gusin ja Vernen avuksi, vaikka pitäisikin huijata heitä saadakseen Ubosin itselleen. Joissain tilanteissa Zarlak saattaa yhdistää Syylän ja Rokon jättikokoiseksi lohikäärmeeksi, jolla on yksi ruumis mutta kaksi päätä. Tätä kutsutaan Fythonoriksi.

Riivelit Hilu ja Tinki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hilu ja Tinki asuvat maanalaisessa arabityylisessä kaupungissa ja pitävät siellä omaa sekatavarakauppaansa. He esiintyvät jaksossa Rohmut riivelit, jossa he tulevat maan pinnalle diaheittimeksi naamioidun taikaportaalinsa avulla. Zarlakin liittoneuvosto ei kuitenkaan hyväksynyt, että hänen vallassaa kyseistä liikettä pidettäisiin ja Zarlak päätti tuhota kaupan omin käsin. Suojellakseen Riiveleitä, jotta he saisivat varastetun Ubosin takaisin, Cassy ja Verne kutistivat itsensä. He joutuivat häkkiin, mutta Gus otti pieleen mennyttä kutistusliuosta ja suurnsi itsensä kahdeksan kertaa normaalia suuremmaksi ja työnsi Zarlakin maan läpi. Riivelit ilmoittavat jakson lopussa siirtyvänsä eläkkeelle mutta tästä huolimatta esiintyvät vielä myöhemmin sarjassa pienessä sivuroolissa Zarlakin kannattajajoukoissa.

Varjopeikot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varjopeikot eli Shadowot ovat maan alla asuvia varjomaisia taikaolentoja, joidenka tehtävä on varastaa ihmisten varjoja. Jos varjo viedään, ihmisen pimeä puoli heikkenee. Näille tapauksille tyypillisiä luonteenpiirteitä ovat esimerkiksi lakkaamaton pelleily ja epätavallinen lapsellisuus. Jaksossa Varjomaa Casandra ihastuu taikuriliikkeen myyjään Carliin ja päättää pyytää tätä tanssiaisseurakseen. Carl suostuu, mutta todellisuudessa Carl on varjopeikko nimeltä Galk, joka vie Gusin ja Casandran varjon ja sulkee ne kristallien sisälle Zarlakin käskystä. Kun Galkin perhe vapautui hän kääntyi Zarlakia vastaan.

Kirjasitojapeikot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjansitojapeikot ovat hyväntahtoisia ja ystävällisiä tonttua muistuttavia peikkoja, jotka asuvat erään suuren tammen sisällä ja pitävät kirjastoa. Zarlak karkottaa kuitenkin Kirjansitojapeikot maan sisään. Ainoastaan nuorin kirjansitoja Flin, ei joudu maan alle. Verne, Gus ja Casandra auttavat tätä saamaan takaisin muutkin peikot.

Limatonkijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Limatonkijat ovat yksisilmäisiä soissa asuvia toukkia. Kooltaan ne saattavat olla pieniä, mutta ne voivat kasvaa kolmimetrisiksi. Kolmikko lähetetään koulun pyynnöstä hakemaan metsästä limatonkijoita, mutta he päättävätkin mennä maan alle. Limatonkijat esiintyvät jaksossa Mies vai mortti?

Lohikäärme Kalmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalmo asuu maan alla vanhan linnan raunioissa. Jaksossa Liekki liekkin Gusin isä kertoi että Kalmo varasti faunikiven aikoja sitten ja Gusin voimat alkavat kadota. Mutta lopulta Casandra, Gus ja Verne saivat faunikiven takaisin Kalmolta.

Trullit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trullit asuvat Trullitasolla maan alla, ja trulleja esiintyy jaksossa Isot tytöt eivät itke. Jaksossa trullit kutistavat koulun uuden oppilaan, jättikokoisen Elsan, Zarlakin ja Lucrezian, salajuonella normaaliksi. Trullit vangitsevat Elsan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.


Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Janyse Jaud  Casandra  
 Cathy Weseluck  Verne  
 Ron Halder  UBOS  
 Michael Dobson  Erbert  

Suomenkieliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Johanna Matila  Casandra  
 Petri Hanttu  Gus  
 Jan Lindroos  Verne  
 Jukka Voutilainen  UBOS  
 Rauno Ahonen  Zarlak  
 Antti Pääkkönen  Erbert  
 Mirjami Heikkinen  Lucreziá  
 Petteri Halmela  Borsha  
 Jukka Rasila  Syylä  
 Kari Tamminen  Rokko  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]