Nuoren Maan kreationismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nuoren Maan kreationismi on Raamattuun pohjautuva kristillinen ajatussuuntaus, jonka mukaan Maa on noin 6 000–10 000 vuoden ikäinen. Nuoren Maan kreationismin mukaan Raamatun luomiskertomus on kirjaimellisesti tosi.[1] Keskeinen näitä käsityksiä levittävä järjestö on Answers in Genesis. Nuoren maan kreationistit pyrkivät etsimään tieteellisistä julkaisuista väitettään tukevia faktoja ja teorioissa ilmeneviä ristiriitaisuuksia.

Nuoren Maan kreationismia ovat arvostelleet myös useat kristilliset vaikuttajat kuten Suomessa esimerkiksi raamattuopettaja Eero Junkkaala ja arkkipiispa Tapio Luoma.[2][3]

Nuoren Maan kreationismi ja evoluutio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoren Maan kreationistit kieltävät kaikki muut evoluutioteorian alueet paitsi mikroevoluution ja esittävät vaihtoehtoisena näkemyksenä eliöiden geneettistä rappeutumista.

Nuoren Maan kreationismi ja Jumala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kreationistinen luomiskäsitys lähtee siitä, että kaikella on oltava alkunsa ja alullepanijansa ja että tämä alullepanija on Jumala. Kreationistisen käsityksen mukaan Jumala on ajasta sekä materiasta riippumaton persoona.

Nuoren Maan kreationismi ja tähtitiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoren Maan kreationistien mukaan Jumala loi alkuaineet Genesiksessä kerrottuna ensimmäisenä luomispäivänä. He eivät usko niiden olevan peräisin alku­räjähdyksestä ja kehittyneen itsestään miljardien vuosien aikana, kuten luonnontiede esittää. Kreationistit eivät usko, että olemattomuudesta voisi syntyä alkuräjähdystä. Sen sijaan he uskovat, että Jumala voi luoda olemattomasta olevan sanansa voimalla. Tähtitieteessä kaukaista tähtivaloa pidetään miljardeja vuosia vanhana. Kreationistien mukaan Aurinko, Kuu ja tähdet luotiin neljäntenä päivänä noin 6 000 vuotta sitten, joten tähtivalo ei heidän mukaansa ole tuon vanhempaa vaikka näyttäisikin vanhalta. Institute for Creation Research- ja Creation Research Society -yhdistysten perustajajäsenen, modernin kreationismin isänä pidetyn Henry M. Morrisin mukaan Kuun kraatterit ovat syntyneet arkkienkeli Mikaelin ja Saatanan välisen taistelun tuloksena[4].

He eivät myöskään usko maan ulkopuoliseen elämään, eivätkä ufologiaan.

Nuoren Maan kreationismi ja geologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoren Maan kreationistit eivät hyväksy mantereisten kivilajien vähittäistä syntyä metamorfoosin myötä eivätkä käsityksiä hitaista mannerliikunnoista. Maa luotiin ensimmäisenä luomispäivänä, ja alkeellisten eliöiden sekä dino­saurusten fossiilit, fossiiliset polttoaineet mukaan lukien, syntyivät maailmanlaajuisessa veden­paisumuksessa.

Nuoren Maan kreationismi ja biologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa (1. Moos. 1:1-2:3[5]) kuvattu luomisjärjestys kuutena luomispäivinä on seuraava:

  1. Taivas, maa, joka on veden peitossa, ja valo
  2. "Taivaanvahvuus" (KR 1933/38), "Kaartuva kansi" (KR 1992) erottamaan sen ylä- ja alapuolella olevia vesiä
  3. Maan päällä oleva vesi kerääntyi yhteen paikkaan mereksi niin, että kuiva maankamara tuli näkyviin. Ruoho, kasvit ja hedelmäpuut luodaan.
  4. Aurinko, Kuu ja tähdet
  5. Vesieläimet ja linnut
  6. Maaeläimet ja ihminen
  7. Lepopäivä

Ensimmäisen Mooseksen kirjan toisessa luvussa (1. Moos. 2:4-25) luomista kuvataan hieman toisella tavalla. Luomispäiviä ei mainita eikä erotella, ja ihmisen luominen mainitaan ennen eläinten luomista. "Ja Herra Jumala sanoi: Ei ole ihmisen hyvä olla yksinänsä, minä teen hänelle avun, joka on hänelle sopiva. Ja Herra Jumala teki maasta kaikki metsän eläimet ja kaikki taivaan linnut - -" [6].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Janne Villa: Alussa Juma loi evoluution, Eero Junkkaalan haastattelu. (Arkistoitu – Internet Archive) Sana-lehti 17.10.2013
  2. Eero Junkkaala: Jumala loi evoluution Eero Junkkaala. 5.1.2017. Viitattu 16.2.2019.
  3. Sattuma ja Jumala sopivat yhteen www.kirkkojakaupunki.fi. Viitattu 16.2.2019.
  4. Henry Morris: The Remarkable Birth of Planet Earth, Bethany House Pub, 1972, ISBN 0871234858
  5. 1. Moos. 1:1–2:3
  6. 1. Moos. 2:18–19