Ero sivun ”Guanako” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p w fix
Norr (keskustelu | muokkaukset)
p fix copyvio
Rivi 20: Rivi 20:
}}
}}


'''Guanako''' (''Lama guanicoe'') on [[kameli]]n sukuinen nisäkäs. Guanako liikkuu laumoina, joissa toisinaan on muutamia kymmeniä, joskus satojakin yksilöitä.
'''Guanako''' (''Lama guanicoe'') on [[kameli]]n sukuinen nisäkäs. Guanako on laumaeläin joka liikkuu jopa satapäisinä ryhminä.


== Ulkonäkö ja koko ==
== Ulkonäkö ja koko ==
Guanakon säkäkorkeus on noin metrin ja paino noin 90 kg. Se on Etelä-Amerikan kookkain luonnonvarainen nisäkäs. Kuten [[laama]]lla, guanakonkin turkki muodostuu alus- ja päällyskarvasta. Sen kaunis ja tuuhea turkki on selästä punertavankeltainen mutta vaaleaa alempana, niin että raajat ovat miltei valkeat. Aluskarva on hienoa ja alpakkaakin kalliimpaa. Valkoiset Guanako albiinoyksilöt eivät ole harvinaisia.
Guanakon säkäkorkeus on noin metrin ja paino noin 90 kg. Se on Etelä-Amerikan kookkain luonnonvarainen nisäkäs. Kuten [[laama]]lla, guanakonkin turkki muodostuu alus- ja päällyskarvasta. Turkki on selästä punertavankeltainen, alempaa vaaleampi ja jalat ovat lähes valkoiset. Albiinoyksilöitä esiintyy usein.


== Levinneisyys ==
== Levinneisyys ==

Versio 30. joulukuuta 2010 kello 21.36

Guanako
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Sorkkaeläimet Artiodactyla
Heimo: Kamelieläimet Camelidae
Suku: Lama
Laji: guanicoe
Kaksiosainen nimi

Lama guanicoe
(Müller, 1776)

Katso myös

  Guanako Wikispeciesissä
  Guanako Commonsissa

Guanako (Lama guanicoe) on kamelin sukuinen nisäkäs. Guanako on laumaeläin joka liikkuu jopa satapäisinä ryhminä.

Ulkonäkö ja koko

Guanakon säkäkorkeus on noin metrin ja paino noin 90 kg. Se on Etelä-Amerikan kookkain luonnonvarainen nisäkäs. Kuten laamalla, guanakonkin turkki muodostuu alus- ja päällyskarvasta. Turkki on selästä punertavankeltainen, alempaa vaaleampi ja jalat ovat lähes valkoiset. Albiinoyksilöitä esiintyy usein.

Levinneisyys

Guanako elää Etelä-Amerikan länsiosan vuoristoissa ja tasangoilla. Levinneisyysalue ulottuu mantereen eteläkärjestä Tulimaasta Argentiinan ja Chilen kautta aina Perun Andien rinteille asti. Guanako synnyttää joka vuosi, ja se imettää vasaansa noin puoli vuotta. Guanakon vasa on melkein heti syntymänsä jälkeen ihmistä nopeampi.lähde?

Ravinto

Guanakon elinalue ulottuu merenpinnan tasosta aina 4 000 metrin korkeuteen asti. Ravinto vaihtelee asuinpaikan korkeuden mukaan. Andeilla guanako syö pääasiassa ruohoa, mutta alempana tasankoalueella myös puiden ja pensaiden lehtiä. Kuivilla seuduilla guanako selviää juomatta pitkiä aikoja, sillä se saa tarvitsemansa veden ravinnostaan.

Lähteet

  • Vallardi, Francesco (päätoimittaja): Suuri Eläinkirja, Nisäkkäät. WSOY, 1965.
  1. Lama guanicoe IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.