Ero sivun ”Sami Rinne (kuvataiteilija)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Kumottu muokkaus 9039675, jonka teki 58.8.135.149 (keskustelu) --- ei suorakopioita
Rivi 11: Rivi 11:


Rinne on Suomen taidegraafikoiden varsinainen jäsen.
Rinne on Suomen taidegraafikoiden varsinainen jäsen.
Allaoleva teksti on viimeisestä Helsingin näyttelystä
http://www.galleriat.net/show.asp?cid=1333
SAMI RINNE - BANGKOK BOOGIE NIGHTS


3.3.2009 - 29.3.2009

Näyttelyn nimi viittaa modernistitaiteilija Piet Mondrianin teokseen 'Broadway Boogie Woogie', jonka hän sai valmiiksi 1943 pian muutettuaan New Yorkiin. Teoksessa oli paljon runsaampi määrä yksityiskohtia kuin hänen aikaisemmissa teoksissaan ja nimen se sai tuosta musiikista, jota Mondrian rakasti tanssia.

Minulle tuo teos tuli mieleen asuessani Bangkokissa - nykyhetken New Yorkissa. Valoja, ääniä, kuvia ja paljon paljon muuta mahtuu tuohon suurkaupunkiin. Bangkokissa voi valita, millaisen kuvan siitä saa. Tutkiessa pieniä kujia - joita riittää loputtomiin - saattaa vahingossa löytää pienen puiston tai tuoretorin tai mitä vaan. On yhtä monta käsitystä Bangkokista kuin on siellä kävijöitäkin.

Itse kuvataiteilijana olen ihastunut siihen valtavaan määrään erilaisia visuaalisia yksityiskohtia, värejä ja virikkeitä ja heijastumia mitä kaupunki tarjoaa. Yhtenä ajatuksena oli nimetä näyttely Bangkok Graffitiksi, mutta nimi viittaa ehkä liiaksi nuorisokulttuuriin vaikka haluaisin sen enemmän kuvastavan sitä loputonta mielikuvien ja visuaalisten merkkien määrää, jota kaupunki on pullollaan. Myönnetään - kaupunki ei aina ole kaunis tai puhdaskaan, mutta elossa se on, mitä suurimmassa määrin! Haluan näyttelylläni tuoda esiin noita ilmeitä, yksityiskohtia ja tunnelmaa, joka yhdessä maailman suurimmista kaupungeista vallitsee. Kyseessä on oma valintani, mutta kaupungissa, joka on levinnyt niin laajalle ettei kukaan tunnu tietävän missä sen rajat ovat, valinta on ainoa mahdollisuus. Kukin valitsee oman Bangkokinsa. Tässä tapauksessa yksityiskohdat luovat kokonaisuutta. Yritän siis luoda uudestaan yhden näkemyksen ja tunnelman siitä, mitä olen kokenut ja nähnyt.

Teokset ovat syntyneet Aasian matkoillani viimeisen neljän ja puolen vuoden kokemusten perusteella. Matkalaukkukoko on ollut tietoinen valinta jo siitä syystä, että olen muuttanut niin monta kertaa etten pysy laskuissa mukana. Kyseessä on eräänlainen visuaalisten kokemusten päiväkirja.
== Lähteet ==
== Lähteet ==
{{Viitteet}}
{{Viitteet}}

Versio 12. syyskuuta 2010 kello 23.14

Sami Rinne (s. 1971 Vaasa) on suomalainen kuvataiteilija. Hän on opiskellut Vapaassa taidekoulussa 1990–1992 ja Kuvataideakatemiassa 1991–1997 ja on valmistunut kuvataiteen maisteriksi. Alempi korkeakoulututkinto käsitti Gotiikka -aiheisen näyttelyna ja ylempi tutkinto liittyi tiiviisti Bysantin kuvasysteemeihin. Rinne on kiinnostunut poikkitaiteellisuudesta, vaikka katsookin pääasiassa olevansa kuvantekijä. "En pidä liikkuvasta kuvasta, vaikka elokuvista nautinkin", hän sanoo kysyttäessä. Sami Rinne asuu Kokemäellä ja osan vuodesta ulkomailla, pääasiassa kaakkois-Aasiassa. Hänen töitään on muun muassa Nokian, Handelsbankenin, Suomen valtion, Helsingin kaupungin, Tampereen kaupungin ja Pohjanmaan museon, Valittujen Palojen, Sampo Pankin kokoelmissa.[1] Lopputyö on dokumentoitu Kuvataideakatemian kirjastoon: RINNE, Sami Näyttely: "Bysantti, Madonna saunassa", Galleria Mosabacka 27.2.-31.3.1996 Dokumentointi: CD-ROM: " 'Eleanora', ääniteos Sami Rinteen ja Kirsti Wibergin ‘ 'Madonna saunassa' Taidenäyttelyyn Galleria Mosabackassa 27.2.-31.3.1996. Sävellys, sovitus, esitys: Mika Karhunen ja Joanne Morgan, Äänitys Jesse Lindblom, Miksaus: Jesse Lindblom, Mika Karhunen ja Joanne Morgan". Näyttelykirja: " Muistiinmerkintöjä näkemästäni, kuulemastani, lukemastani ja kokemastani Bysantista. Tämä kirja on numeroitu 1/10. Sami Rinne 27.02.1996, Helsinki" (44x36 cm). Osasto: Taidegrafiikka


Sami Rinteen teokset ovat pääosin ekpressiivisiä. Usein niissä esiintyy ihmisfiguuri tai useampi. Taiteilija itse kertoo töissään esiintyvien hahmojen "keskustelevan" eli tunnelman avulla tuottavan katsomiskokemuksia. Hän kertoo pyrkivänsä maalaustaiteen keinoin samaan, mihin kirjallisuus omalla alallaan, tosin eri ominaislaadun välityksellä. Taiteilija on luonut myös isokokoisia abstrakteja teoksia, mutta kertoo niiden kokonsa puolesta ottavan katsojan osaksi teosta eli toimivan veistoksen ja maalauksen välimaastossa, tilallisena elementtinä hieman luontokokemuksen tavoin (Caspar David Friedrich, Mark Rothko). Muotokuvia Rinne on maalannut useita. Tunnetuin niistä lienee Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Suvi Rihtniemen muotokuvan (2002), ja teos on esillä valtuustosalin aulatilassa. Muotokuvissaan Rinne ei pyri jäljentämään todellisuutta realistisesti vaan pyrkii mallin sisäisen todellisuuden esiintuomiseen.

Rinne työskentelee nykyisin paljon Aasiassa ja on tutkinut kuvallisia vaikutteita aasialaisessa kulttuurissa.

Rinne on Suomen taidegraafikoiden varsinainen jäsen.

Lähteet

Aiheesta muualla

Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.