Ero sivun ”Kanttori” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
TXiKiBoT (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: pt:Cantor (música sacra)
Zorrobot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: nn:Kantor
Rivi 26: Rivi 26:
[[nl:Cantor (religie)]]
[[nl:Cantor (religie)]]
[[no:Kantor]]
[[no:Kantor]]
[[nn:Kantor]]
[[pl:Kantor]]
[[pl:Kantor]]
[[pt:Cantor (música sacra)]]
[[pt:Cantor (música sacra)]]

Versio 17. heinäkuuta 2010 kello 11.50

Kanttori johtaa seurakunnan musiikkityötä. Kanttorin tärkein tehtävä on johtaa jumalanpalvelusten musiikkia: virsien säestys ja esilaulu, kuoronjohto, messun alku-, väli-, ja loppusoitot sekä urkukappaleet häissä ja hautajaisissa ovat toimenkuvassa keskeisiä. Kanttori vastaa myös seurakunnan musiikkikasvatustyöstä, vaikkapa rippikoulujen musiikinopetuksesta. Seurakunnan soittimien kunnosta huolehtiminen kuuluu sekin kanttorin velvollisuuksiin.

Monet kanttorit pitävät omia kirkkokonserttejaan sekä järjestävät konsertteja muille soittajille, laulajille ja kuoroille. Joissain suurissa seurakunnissa on kanttorinviran oheen perustettu erillinen urkurin virka.

Kanttorin virkaan vaadittavan tutkinnon voi suorittaa Oulun seudun ammattikorkeakoulussa, Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa Tampereella (ns. muu piispainkokouksen hyväksymä tutkinto) tai Suomen ainoassa musiikkiyliopistossa Sibelius-Akatemiassa joko Helsingissä tai Kuopiossa (ylempi korkeakoulututkinto tai laaja yliopistotutkinto). Kanttorin koulutus kestää tyypillisesti 5–6 vuotta.

Kanttorin virat jaotellaan A-, B- ja C-luokkiin. Luokka A on laajaa yliopistotutkintoa edellyttävä virka. Luokka B on ylempää korkeakoulututkintoa edellyttävä virka. Luokka C on muuta piispainkokouksen hyväksymää tutkintoa edellyttävä virka. Luokka vaikuttaa palkan suuruuteen.

Aiheesta muualla