Ero sivun ”Budan linna” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
46 merkkiä lisätty ,  10 vuotta sitten
p
fix
p (Botti lisäsi: nl:Burcht van Boeda)
p (fix)
[[Tiedosto:Budacastle.jpg|thumb|Linna yövalaistuksessa]]
 
'''Budan linna''' ({{k-hu|Budai Vár}}) on [[Unkari]]n kuninkaiden entinen linna [[Budapest]]in I [[Luettelo Budapestin osa-alueista|osa-alueella]], Linnavuoren eteläkärjessä.
 
Ensimmäinen linna tälle paikalla rakennettiin vuosien 1247 ja 1265 välillä. [[Sigismund Luxemburgilainen|Sigismund Luxemburgilaisen]] pitkän hallituskauden aikana linnasta kehittyi Euroopan merkittävimpiin kuuluva goottilainen linna.
Vuonna 1849 unkarilaiset vallankumoukset piirittivät linnaa ja se paloi poroksi. Se uusittiin 1850–1856, ja sitä kunnostettiin 1875–1912. Vuoden 1918 vallankumus syrjäytti Habsburgit, ja linnasta tuli itenäisen Unkarin valtionhoitajan [[Miklós Horthy]]n palatsi.
 
Budapestin piirityksen aikana linna oli akselivaltojen viimeinen turvapaikka, ja Puna-armeija pommitti sen maan tasalle. Kommunistihallinnon aikana uusbarokkipalatsia pidettiin taantumuksellisen hallinnon jäänteenä, ja se tuhottiin. Keskiaikainen linnoitus nousi arvossaan, ja se kunnostettiin.
 
Linna on Unesconollut [[Unesco]]n [[Maailmanperintöluettelo|maailmanperintökohde]] vuodesta 1987.<ref>[http://whc.unesco.org/en/list/400 UNESCO]</ref>
Kommunistihallinnon aikana uusbarokkipalatsia pidettiin taantumuksellisen hallinnon jäänteenä, ja se tuhottiin. Keskiaikainen linnoitus nousi arvossaan, ja se kunnostettiin.
 
Linna on Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1987.<ref>[http://whc.unesco.org/en/list/400 UNESCO]</ref>
 
== Lähteet ==
{{Viitteet}}
 
{{tynkä/UnkariArkkitehtuuri}}
[[Luokka:Budapest]]
[[Luokka:Linnat]]
55 131

muokkausta

Navigointivalikko