Ero sivun ”Mihail Botvinnik” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
TXiKiBoT (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: ca:Mikhaïl Botvinnik
Muro Bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: simple:Mikhail Botvinnik
Rivi 73: Rivi 73:
[[ro:Mihail Botvinnik]]
[[ro:Mihail Botvinnik]]
[[ru:Ботвинник, Михаил Моисеевич]]
[[ru:Ботвинник, Михаил Моисеевич]]
[[simple:Mikhail Botvinnik]]
[[sk:Michail Moisejevič Botvinnik]]
[[sk:Michail Moisejevič Botvinnik]]
[[sl:Mihail Botvinik]]
[[sl:Mihail Botvinik]]

Versio 31. maaliskuuta 2010 kello 22.51

Mihail Botvinnik
[[Tiedosto:|250px|]]
Henkilötiedot
Koko nimi Mihail Moisejevitš Botvinnik
Syntynyt17. elokuuta 1911
Kuollut5. toukokuuta 1995 (83-vuotiaana)
Kansalaisuus Venäjä venäläinen
Shakinpelaaja
Titteli suurmestari
Maailmanmestari 1948-1957
1958-1960
1961-1963

Mihail Moisejevitš Botvinnik (ven. Михаил Моисеевич Ботвинник, 17. elokuuta 19115. toukokuuta 1995) oli kolmeen otteeseen shakin maailmanmestaruuden saavuttanut, lajin historian vahvimpiin pelaajiin luettu suurmestari. Hän syntyi Suomen suuriruhtinaskuntaan kuuluneessa Kuokkalassa.

Botvinnik saavutti maailmanmestaruuden 1948 toisen maailmansodan jälkeen vallinneessa epäselvässä tilanteessa, kun maailmanmestaruus oli jäänyt vaille haltijaa Aleksandr Alehinin kuoltua yllättäen. Botvinnik säilytti tittelin vuoteen 1957 ja otti sen uudelleen haltuun vuosiksi 1958–1960. Hänen kolmas kautensa maailmanmestarina kesti 1961–1963.

Ensimmäisenä neuvostojärjestelmän tuottamana maailmanmestarina Botvinnik sai kokea poliittisia paineita, mutta hänellä oli myös ratkaiseva vaikutus huippushakkia dominoineen venäläisen koulukunnan syntyyn. Hänen kuuluisimpana oppilaanaan voitaneen pitää Garri Kasparovia. Vielä varttuneella iällä Botvinnik innostui tietokoneiden shakkiharrastukseen tuomasta lisäarvosta.

Elämä

Mihail Botvinnik vuonna 1927

Mihail Botvinnik syntyi venäjänjuutalaiseen perheeseen Kuokkalassa Suomen suuriruhtinaskunnassa. Hänen isänsä Moisey Botvinnik oli hammasteknikko.

Lapsuudessaan Botvinnikiin teki vaikutuksen, kun hän seurasi vahvaa suurmestariturnausta Pietarissa 1914. Siinä esiintyi viisi toinen toistaan kuuluisampaa pelaajaa: Lasker, Capablanca, Alehin, Tarrasch ja Marshall. Nuorena Botvinnik sai isältään lahjaksi shakkilaudan.

Botvinnik huomattiin shakkimaailmassa ensimmäisen kerran, kun hän oli 14-vuotias. Hän voitti simultaanipelissä Capablancan.[1] Hän oli aloittanut pelaamisen kaksi vuotta aiemmin.

Maailmanmestariksi

Shakin maailmanmestari Aleksandr Aljehin kuoli 1946. Kansainvälinen shakkiliitto FIDE organisoi tällöin parhaiden pelaajien turnauksen, jonka piti selvittää kuka olisi seuraava shakin maailmanmestari. Neuvostoliitto liittyi tällöin varta vasten FIDEn jäseneksi osallistuakseen tähän turnaukseen. Turnaus järjestettiin 1948 ja sen voitti Mihail Botvinnik.

Viitteet

  1. Jose Raul Capablanca vs Mikhail Botvinnik Chessgames.com. Viitattu 10.02.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla

Malline:Tynkä/Shakki