Ammattilaisten shakkijärjestö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ammattilaisten shakkijärjestö PCA (engl. Professional Chess Association), joka oli olemassa vuodesta 1993 vuoteen 1996, oli kilpaileva shakkiliitto FIDE:lle. PCA:n perustivat vuonna 1993 Garry Kasparov ja Nigel Short maailmanmestaruusottelunsa markkinointia ja järjestämistä varten.

FIDE:n sääntöjen mukaan kolmen osapuolen pitäisi päättää tarjouksista maailmanmestaruusottelun järjestämiseksi – FIDE:n, maailmanmestarin (Kasparov) ja haastajan (Short). Kasparovin ja Shortin mukaan FIDE:n presidentti Florencio Campomanes rikkoi näitä sääntöjä siten, että ilmoitti yksipuolisesti Manchesterin esittäneen voittaneen tarjouksen. FIDE sai suuren osan tuloistaan maailmanmestaruusotteluiden järjestämisestä. Vastaukseksi tähän Kasparov ja Short loivat PCA:n.

Short saavutti oikeuden haastaa Kasparov MM-otteluun voittamalla kandidaattiotteluissa Jon Speelmanin, Boris Gelfandin, Anatoli Karpovin ja Jan Timmanin. Ottelu pelattiin Lontoossa Time-lehden sponsoroimana. Kasparov voitti pistein 12½–7½.

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai ei-kaupalliseen organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.