Ero sivun ”Non-Hodgkin-lymfooma” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
6 merkkiä lisätty ,  11 vuotta sitten
Pieniä tyylikorjauksia
p
(Pieniä tyylikorjauksia)
Suomessa todetaan vuosittain hieman alle 1000 non-Hodgkinin lymfoomaa. Sairaus on miehillä hieman tavallisempi kuin naisilla ja iän myötä sairastumisen riski suurenee. Varmaa syytä sairauden puhkeamiseen ei tiedetä, mutta joitakin altistavia tekijöistä on tullut esiin. Näitä ovat mm. [[reuma]], [[HI-virus]] ja jotkin autoimmuunitaudit.
 
Non-Hodgkin -lymfoomatlymfoomien ryhmään kuuluu useita käyttäytymiseltään erilaisia sairauksia, ja setauti voi ilmetä missä tahansa ruumiinosassa. Yleisoireet ovat samoja kuin [[lymfooma]]ssa yleensä, mutta oireet riippuvat myös sairauden esiintymispaikasta.
 
Jos lääkäri epäilee potilaalla olevan jokin imukudossairaus, suurentunut [[imusolmuke]] mahdollisesti poistetaan pienestä viillosta paikallispuudutuksessa ([[biopsia|imusolmukebiopsia]]). Imusolmuke tutkitaan [[mikroskooppi|mikroskoopissa]], ja tällä tutkimuksella pystytään varmistamaan, onko kyseessä imukudossyöpä.
 
Non-Hodgkinin lymfooma on ollut mm. kuuluisalla jääkiekkopelaajalla [[Saku Koivu]]lla, mutta hän toipui siitä nopeasti ja palasi jäälle.
1 118

muokkausta

Navigointivalikko