Ero sivun ”Plasma” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 20: Rivi 20:
*[http://c3po.barnesos.net/homepage/lpl/grapeplasma/ How to make a glowing ball of plasma in your microwave with a grape] | [http://stewdio.org/plasma/ More (Video)]
*[http://c3po.barnesos.net/homepage/lpl/grapeplasma/ How to make a glowing ball of plasma in your microwave with a grape] | [http://stewdio.org/plasma/ More (Video)]
*[http://video.google.com/videoplay?docid=6732382807079775486&hl=en How to make plasma in your microwave with only one match (video)]
*[http://video.google.com/videoplay?docid=6732382807079775486&hl=en How to make plasma in your microwave with only one match (video)]
* Michael A. Lieberman, Allan J. Lichtenberg: ''Principles of Plasma Discharges and Materials Processing.'' Wiley, New Jersey 2005, ISBN 0-471-72001-1.
* R. J. Goldston, P. H. Rutherford: ''Plasmaphysik. Eine Einführung.'' Vieweg, Braunschweig 1998, ISBN 3-528-06884-1 .
* K.-H. Spatschek: ''Theoretische Plasmaphysik. Eine Einführung.'' Teubner, Stuttgart 1990, ISBN 3-519-03041-1.
* F. F. Chen: ''Introduction to Plasma Physics and Controlled Fusion.'' Plenum Press, New York 1983.
* [[Subrahmanyan Chandrasekhar]]: ''Plasma Physics.'' University of Chicago Press 1960.
* Eugene N. Parker: ''Cosmical Magnetic Fields: Their Origin and Their Activity.'' Clarendon Press, Oxford 1979.
* F. Cap: ''Einführung in die Plasmaphysik. I. Theoretische Grundlagen.'' Vieweg, Wiesbaden 1984.
* Rainer Hippler, Sigismund Pfau, Martin Schmidt, Karl H. Schoenbach: ''Low Temperature Plasma Physics - fundamental aspects and applications.'' Wiley-VCH, Berlin 2001, ISBN 3-527-28887-2.
* Vadim N. Tsytovich: ''Lectures on Non-linear Plasma Kinetics.'' Springer, Berlin 1995, ISBN 0-387-57844-7.
* Hubertus M. Thomas, Gregor Morfill: ''Plasmakristalle an Bord der ISS: Komplexe Plasmen in Schwerelosigkeit.'' In: ''Physik in unserer Zeit.'' 36, Nr. 2, 2005, {{ISSN|0031-9252}}.
* Hannelore Dittmar-Ilgen: ''Perspektivenreiche Hochleistungslaser.'' In: ''Naturwissenschaftliche Rundschau.'' 10, 2006.



{{Olomuodot}}
{{Olomuodot}}

Versio 30. marraskuuta 2009 kello 23.03

Tämä artikkeli käsittelee aineen olomuotoa. Artikkeli veriplasma käsittelee lääketieteellistä merkitystä.
Plasmapallo.

Plasma on aineen olomuoto, jossa atomit ovat menettäneet elektroneja eli ionisoituneet. Plasma koostuu siis sähköisesti varatuista hiukkasista: elektroneista ja ioneista. Plasma reagoi herkästi sähkö- ja magneettikenttiin ja plasman oma liike myös luo sähkömagneettisia kenttiä (ks. sähkömagnetismi).

Plasmaa syntyy korkean lämpötilan (vähintään 2000–8000 K) vaikutuksesta ja sähkökentässä kiihdytettyjen hiukkasten törmäillessä atomeihin irrottaen niistä elektroneja. Plasma koostuu elektroneista ja positiivisista ioneista. On myös esitetty, että jopa 99% tai ylikin maailmankaikkeuden tunnetusta aineesta (vrt. pimeä aine) olisi plasmaa.

Auringosta sinkoutuu jatkuvasti plasmaa avaruuteen aurinkotuulena, ja sen törmätessä maan ilmakehän ulompiin osiin syntyvät revontulet. Vihertävän keltainen väri syntyy suurella nopeudella liikkuvien elektronien törmätessä happiatomeihin. Elektroni menettää osan liike-energiastaan, jonka happiatomi muuttaa näkyväksi valoksi. Plasman tutkiminen on luonut oman tieteenalan, (avaruus)plasmafysiikan.

Plasmaa käytetään muun muassa loisteputkissa ja hitsauksessa. Fuusioreaktoreiden kammioiden plasman tutkimuksessa hyödynnetään magnetohydrodynamiikkaa. Rakettitekniikassa niitä moottoreita, joita nykyisin kutsutaan ionimoottoreiksi, kutsuttiin ennen plasmamoottoreiksi.

Plasman määritteleminen aineen olomuodoksi on kiistanalaista. Se ei nimittäin täytä yhtä olomuodoille asetettua ehtoa: "aineen pitää muuttua sulavasti olomuodosta toiseen tietyssä lämpötilassa". Plasma ei tätä tee, sillä ionisoituneet hiukkaset eivät välttämättä muutu takaisin neutraaliksi kaasuksi kun lämpötilaa lasketaan plasmautumis- tai ionisoitumislämpötilan alapuolelle. Tämä johtuu siitä että ionisoituminen ei ole niin selvästi lämpötilaan sidottu prosessi kuin esimerkiksi sulaminen tai höyrystyminen, vaan on itse asiassa aineen rakenteenkin eikä vain olomuodon muuttamista.

Aiheesta muualla


Tämä fysiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.


Malline:Link GA

Malline:Link FA