Ero sivun ”Imukala” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Käyttäjän 84.248.36.214 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Albval tekemään versioon.
pari viitettä
Rivi 23: Rivi 23:


==Koko ja ulkonäkö==
==Koko ja ulkonäkö==
Imukala on suomuton ja limainen. Kalan pituus on 4 - 8 cm. Väriltään kalat ovat tummanruskean kirjavia. Imukalan vartalo on hyvin lyhyt ja pullea. Lajin pyrstö on pitkä ja litteä ja sillä on iso, tylppäkuonoinen pää. Imukalan vatsapuolen evät ovat muuttuneet imukupiksi, jonka perusteella laji on saanut nimensä. Imukuppi sijaitsee vatsan yläpäässä aivan pään takana, loppuosa rintaeväästä jatkuu peräaukon tienoilta pyrstön tyveen asti.
Imukala voikasvaa 15 cm pitkäksi.<ref name="FB">{{FishBase|Liparis|liparis}}</ref> Sen iho on suomuton ja limainen. Väriltään kalat ovat tummanruskean kirjavia. Imukalan vartalo on hyvin lyhyt ja pullea. Lajin pyrstö on pitkä ja litteä ja sillä on iso, tylppäkuonoinen pää. Imukalan vatsapuolen evät ovat muuttuneet imukupiksi, jonka perusteella laji on saanut nimensä. Imukuppi sijaitsee vatsan yläpäässä aivan pään takana, loppuosa rintaeväästä jatkuu peräaukon tienoilta pyrstön tyveen asti.


==Elintavat==
==Elintavat==
Rivi 29: Rivi 29:


==Levinneisyys==
==Levinneisyys==
Imukala elää koko Itämeressä perämeren perukkaa ja Suomenlahden pohjukkaa lukuun ottamatta. Suomen vesialueella laji on jokseenkin harvalukuinen.
Imukalaa tavataan Atlantikn koillisosassa Norjasta barentsinmerelle Islantia ja Novaja Zemljaa myöten.<ref name="FB"/> Se elää koko Itämeressä perämeren perukkaa ja Suomenlahden pohjukkaa lukuun ottamatta. Suomen vesialueella laji on jokseenkin harvalukuinen.


==Lisääntyminen ja elinikä==
==Lisääntyminen ja elinikä==


Imukalojen kutu on joulu-helmikuussa. Kutevat kalat kiinnittävät mädin leviin tai muuhun alustaan kokkareiksi. Poikaset kuoriutuvat kahdessa viikossa. Eliniästä ei ole tarkkaa tietoa.
Imukalojen kutu on joulu-helmikuussa.<ref>[http://www.skesdevel.org.test.mediatraffic.fi/sivu.php?id=70 Imukala (Liparis liparis)] Suomalaisen Kalastusmatkailun Edistämisseura SKES ry</ref> Kutevat kalat kiinnittävät mädin leviin tai muuhun alustaan kokkareiksi. Poikaset kuoriutuvat kahdessa viikossa. Eliniästä ei ole tarkkaa tietoa.


==Aiheesta muualla==
== Lähteet ==
{{Viitteet}}
*{{FishBase|Liparis|liparis}}
{{Tynkä/Kala}}
{{Tynkä/Kala}}

Versio 20. lokakuuta 2009 kello 23.42

Imukala
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Simppukalat Scorpaeniformes
Heimo: Imukalat Liparidae
Suku: Liparis
Laji: liparis
Kaksiosainen nimi

Liparis liparis
(Linnaeus,1766)

Imukala (Liparis liparis) on imukaloihin (Liparidae) kuuluva kala.

Koko ja ulkonäkö

Imukala voikasvaa 15 cm pitkäksi.[1] Sen iho on suomuton ja limainen. Väriltään kalat ovat tummanruskean kirjavia. Imukalan vartalo on hyvin lyhyt ja pullea. Lajin pyrstö on pitkä ja litteä ja sillä on iso, tylppäkuonoinen pää. Imukalan vatsapuolen evät ovat muuttuneet imukupiksi, jonka perusteella laji on saanut nimensä. Imukuppi sijaitsee vatsan yläpäässä aivan pään takana, loppuosa rintaeväästä jatkuu peräaukon tienoilta pyrstön tyveen asti.

Elintavat

Imukala on pohjakala, joka viettää elämänsä samalla tavalla kuin rasvakala. Ravinnokseen se syö pieniä pohjaeläimiä.

Levinneisyys

Imukalaa tavataan Atlantikn koillisosassa Norjasta barentsinmerelle Islantia ja Novaja Zemljaa myöten.[1] Se elää koko Itämeressä perämeren perukkaa ja Suomenlahden pohjukkaa lukuun ottamatta. Suomen vesialueella laji on jokseenkin harvalukuinen.

Lisääntyminen ja elinikä

Imukalojen kutu on joulu-helmikuussa.[2] Kutevat kalat kiinnittävät mädin leviin tai muuhun alustaan kokkareiksi. Poikaset kuoriutuvat kahdessa viikossa. Eliniästä ei ole tarkkaa tietoa.

Lähteet

  1. a b Liparis liparis (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). (englanniksi)
  2. Imukala (Liparis liparis) Suomalaisen Kalastusmatkailun Edistämisseura SKES ry
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.