Ero sivun ”Artefakti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Tomisti (keskustelu | muokkaukset)
Kielilinkit, aiheesta muualla yms.
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Artefakti''' tarkoittaa keinotekoista luomusta (vastakohtana [[luonto|luonnon]] muodostamalle kohteelle). [[Arkeologia]]ssa sanalla tarkoitetaan mitä tahansa ihmisen tekemää [[esine]]ttä tai [[rakennelma]]a.
'''Artefakti''' ([[latina|lat.]] ''arte'' + ''factum'' 'taidolla tehty') tarkoittaa keinotekoista luomusta (vastakohtana [[luonto|luonnon]] muodostamalle kohteelle, luonnonesineelle). [[Arkeologia]]ssa sanalla tarkoitetaan mitä tahansa ihmisen tekemää [[esine]]ttä tai [[rakennelma]]a.


[[Lääketiede|Lääketieteessä]] artefaktilla tarkoitetaan tutkimuslöydöstä, joka ei johdu tutkittavasta kohteesta, vaan esimerkiksi tutkimusmenetelmän virheestä tai näytteen saastumisesta. [[Tietotekniikka|Tietotekniikassa]] artefaktilla viitataan usein näkyvään tai kuultavaan virheeseen. Käsite on käytössä etenkin häviöllisten pakkausmenetelmien yhteydessä.
[[Lääketiede|Lääketieteessä]] artefaktilla tarkoitetaan tutkimuslöydöstä, joka ei johdu tutkittavasta kohteesta vaan esimerkiksi tutkimusmenetelmän virheestä tai näytteen saastumisesta. [[Tietotekniikka|Tietotekniikassa]] artefaktilla viitataan usein näkyvään tai kuultavaan virheeseen. Käsite on käytössä etenkin häviöllisten pakkausmenetelmien yhteydessä.


Sanan artefakti ehdotettu suomalaisempi vastine on '''teennös'''.
Sanalle ''artefakti'' on ehdotettu varsinkin [[estetiikka|estetiikan]] alalla kotoperäisiä vastineita '''tekoesine''' ja '''teennös'''.


== Aiheesta muualla ==
== Aiheesta muualla ==

Versio 15. kesäkuuta 2009 kello 18.00

Artefakti (lat. arte + factum 'taidolla tehty') tarkoittaa keinotekoista luomusta (vastakohtana luonnon muodostamalle kohteelle, luonnonesineelle). Arkeologiassa sanalla tarkoitetaan mitä tahansa ihmisen tekemää esinettä tai rakennelmaa.

Lääketieteessä artefaktilla tarkoitetaan tutkimuslöydöstä, joka ei johdu tutkittavasta kohteesta vaan esimerkiksi tutkimusmenetelmän virheestä tai näytteen saastumisesta. Tietotekniikassa artefaktilla viitataan usein näkyvään tai kuultavaan virheeseen. Käsite on käytössä etenkin häviöllisten pakkausmenetelmien yhteydessä.

Sanalle artefakti on ehdotettu varsinkin estetiikan alalla kotoperäisiä vastineita tekoesine ja teennös.

Aiheesta muualla

  • Siipi, Helena: Artefakti Logos-ensyklopedia. Filosofia.fi.
Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.