Ero sivun ”Ali al-Sistani” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
159 merkkiä poistettu ,  13 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p (hups)
Ei muokkausyhteenvetoa
Ali al-Sistani syntyi [[Mashhad]]issa Iranissa. Hänen isoisänsä, jonka mukaan hänet nimettiin oli merkittävä [[Najaf]]issa opiskellut teologi. Sistani sai varhain uskonnollisen koulutuksen ja siirtyi šiiojen pyhään kaupunkiin [[Qom]]iin opiskelemaan. Sen jälkeen hän siirtyi Irakiin Najafiin opiskelemaan suurajatollah [[Abul-Qassim Khoei]]n johdolla.
 
Sistani jäi kaupunkiin ja hänestä tuli mujtahid 1960-luvulla. Khoein vaikutus Sistaniin oli merkittävä. Hän tuki teoriassa Iranin islamilaista vallankumousta [[1979]], mutta pettyi pian [[Khomeini]]n teokratiaan. Hän seurasi Khoein esimerkkiä uskonnon erottamisesta politiikasta, mikä auttoi häntä selviämään [[baath]]istien hallitsemassa Irakissa. Hänet kuitenkin pidätettiin pian ensimmäisen Persianlahden sodan jälkeisen šiiojen kansannousun jälkeen ja hän joutui monien murhayritysten kohteeksi 1990-luvulla.
 
Khoei kuoli [[1992]] nimitettyään Sistanin seuraajakseen Najafin al-Hawzan johtoon. Hänen asemansa haastoivat muut johtajat, kuten [[Mohammad Sadeq al-Sadr]], mutta Sistanin asema Khoein seuraajanaahkeruus antoi hänelle etulyöntiaseman. Hänen johtonsa varmistui al-Sadrin murhan jälkeen. Hänen moskeijansa suljettiin [[1994]], eikä sitä avattu ennen kuin Yhdysvaltain johtama liittouma miehitti Irakin [[2003]]. Sodan aattona hän antoi [[fatwa]]n olla vastustamatta hyökkäystä.
 
Myöhemmin Sistani on osallistunut epäsuorasti politiikkaan kehottaen perustuslaillisen kokouksen kokoamiseen vaaleilla valituista edustajista Yhdysvaltain nimittämien sijaan ja [[1. lokakuuta]] [[2004]] vaati ymmärtämään osallistumisen tammikuun [[2005]] vaaleihin olevan tärkeä asia. Hän on toistuvasti vaatinut šiioja olematta vastaamatta sunnisalafistien hyökkäyksiin. Hän neuvotteli [[27. elokuuta]] tulitauon [[Muqtada al-Sadr]]in Mahdin armeijan ja Yhdysvaltain joukkojen välille, missä sekä pääministeri [[Iyad Allawi]], väliaikaishallitus ja kansalliskongressi olivat epäonnistuneet.
4

muokkausta

Navigointivalikko