Ero sivun ”Domus Aurea” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
447 merkkiä lisätty ,  13 vuotta sitten
kh; w; kuva Commonsista
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
p (Botti lisäsi: eu:Domus Aurea)
(kh; w; kuva Commonsista)
[[Kuva:Domus_aurea_06.jpg|thumb|220px|Domus Aurean maanalaisia holveja.]]
'''Domus Aurea''' eli "kultainen talo" on keisari [[Nero]]n rakentama palatsi, joka valmistui 68 jaa. Sen suunittelivat arkkitehdit Severus ja Celer. Palatsi rakennettiin keisarien tilusten väliin entisen kauttakulkurakennuksen tuhouduttua tulipalossa. Rakennuksen eteishallissa oli Neron jättiläismäinen patsas. Alueelle tehtiin keinotekoinen järvi, jonka paikalla nykyään on [[Colosseum]]. Tiluksiin kasvatettiin metsiä, joihin tuotiin eksoottisia eläimiä. Nero lausahti asettuassaan taloon asumaan. ''Vihdoinkin voin asua ihmisarvon mukaisesti''. Myöhemmin alue luovutettiin takaisin Rooman kansalle: [[Hadrianus]] purki eteishallin ja rakensi siihen [[Venuksen ja Rooman temppeli]]n ja [[Trajanus]] rakennutti kylpylän päärakennuksen paikalle. Palatsikompleksista ei ole enää jäljellä paljoa, mutta vieraiden on mahdollisuus vierailla siellä. 1400-luvulla löydettin ns. Kahdeksankulmainen kupolisali ja Laokoon-veistosryhmä vanhan asuinpalatsin paikalta.
 
'''Domus Aurea''' ('kultainen talo') on keisari [[Nero]]n Rooman keskustaan rakennuttama yksityispalatsi, joka valmistui 68, mutta hylättiin heti keisarin kuoltua jo samana vuonna. Sen suunnittelivat arkkitehdit Severus ja Celer. Palatsi rakennettiin Neron [[Rooma]]n ydinkeskustasta itselleen pakkolunastamille maille. Rakennuksen sisäänkäynnin edustalla seisoi rakennuttajansa jättiläismäinen pronssipatsas. Palatsin alueella oli keinotekoinen järvi, jonka paikalle myöhemmin rakennettiin [[Colosseum]]. Laajoissa puutarhoissa pidettiin eksoottisia eläimiä.
 
Muutettuaan palatsiinsa Neron kerrotaan lausuneen: '"vihdoinkin voin asua kuin ihmisen kuuluu". Neron tehtyä itsemurhan vihatun palatsin maat luovutettiin takaisin Rooman kansalle. [[Hadrianus]] puratti eteishallin ja rakensi sen paikalle [[Venuksen ja Rooman temppeli]]n. [[Trajanus]] rakennutti [[Termit|kylpylänsä]] päärakennuksen paikalle. Muisto palatsista unohtui, kunnes renessanssiaikana Domus Aurean maanalaiset säilyneet holvit, kuten kahdeksankulmainen kupolisali, löydettiin sattumalta. [[Laokoon]]-veistosryhmä, joka on roomalainen kopio [[kreikka]]laisesta alkuteoksesta, löydettiin holveihin hautautuneena. Huoneiden seinien vielä löydettäessä tuoreet [[fresko]]t innoittivat [[Rafaello]]a tekemään Vatikaanin palatsiin samankaltaisia taideteoksia.
 
{{Tynkä/Rooma}}
12 493

muokkausta

Navigointivalikko