Laokoon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee troijalaista pappia. Laokoon oli myös yksi argonauteista. Veistoksesta katso Laokoon-ryhmä.
Laokoon ja hänen poikansa, n. 200 eaa. Nykyisin Vatikaanin museoissa Roomassa.

Laokoon (kreik. Λαοκοων, lat. Laocoon), Akoeteksen poika, oli Poseidonin (tai eräiden lähteiden mukaan Apollonin) pappi Troijassa. Hän on tunnettu epäonnistuneesta yrityksestään varoittaa troijalaisia ottamasta vastaan kreikkalaisten lahjaksi tarjoamaa Troijan puuhevosta Troijan sodassa ja varoitusta seuranneesta jumalallisesta teloituksestaan.

Vergiliuksen Aeneis-kertomus kuvaa Laokoonin kuolemaan johtaneita tapahtumia seuraavasti:

Laokoon varoitti kanssatroijalaisiaan kreikkalaisten lahjasta, puisesta hevosesta (ns. Troijan puuhevonen). Aeneis-teoksen mukaan Laokoon sanoi seuraavat kuuluisat sanat Equo ne credite, Teucri / Quidquid id est, timeo Danaos et dona ferentis, eli "Älkää luottako hevoseen, troijalaiset / mitä tahansa se onkaan, epäilen kreikkalaisia silloinkin, kun he tuovat lahjoja."

Troijalaiset eivät kuitenkaan noudattaneet hänen neuvoaan, ja siitä vihastuneena Laokoon heitti hevosta keihäällä. Poseidon (joidenkin mukaan Pallas Athene), joka tuki kreikkalaisia, lähetti merikäärmeitä kuristamaan Laokoonin ja hänen kaksi poikaansa Antiphanteen ja Thymbraeuksen. (Eräiden lähteiden mukaan Apollon lähetti merikäärmeet tuohon tapaukseen liittymättömän loukkauksen johdosta, ja vain onneton ajoitus sai troijalaiset tulkitsemaan tapahtuman seuraukseksi hevosen vahingoittamisesta. Itse asiassa Poseidon rankaisi Laokoonia siveettömästä käyttäytymisestä Poseidonille pyhitetyllä maaperällä)

Laokoonin kuolema kuvataan monumentaalisessa veistoksessa, joka tunnetaan nimellä Laokoon-ryhmä tai Laokoon ja hänen poikansa. Sen tekijöinä pidetään rhodoslaisia kuvanveistäjiä Agesandros, Athenodoros ja Polydoros.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Laokoon.