Ero sivun ”Lausanne” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SilvonenBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: lmo:Lusana
GnawnBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: ko:로잔
Rivi 93: Rivi 93:
[[fr:Lausanne]]
[[fr:Lausanne]]
[[gl:Lausana - Lausanne]]
[[gl:Lausana - Lausanne]]
[[ko:로잔]]
[[hr:Lausanne]]
[[hr:Lausanne]]
[[io:Lausanne]]
[[io:Lausanne]]

Versio 6. tammikuuta 2009 kello 23.30

Lausanne
vaakuna lippu
Sijainti 46°31′19″N, 6°38′01″E
Valtio Sveitsi
Kantoni Vaud
Väkiluku 129 273[1]
Pinta-ala 41,37 km²
Väestötiheys 3 125 as./km²
Korkeus 495 m
Pormestari Daniel Brélaz (Vihreät)
Sivusto www.lausanne.ch

Lausanne on kaupunki Sveitsissä Genevenjärven pohjoisrannalla Ranskan rajan lähellä. Vuoden 2007 lopussa kaupungissa oli 129 273 asukasta.[1]

Lausanne on Vaudin kantonin pääkaupunki. Se on myös Lausannen alueen pääkaupunki.

Sijainti

Kaupunki sijaitsee Sveitsin ranskankielisellä alueella maan länsiosassa. Geneven kaupunki on Lausannesta noin 60 kilometriä lounaaseen, kaupunkien välillä kulkee lähes suora moottoritie. Lausanne on sveitsiläisittäin melko alavalla alueella sijaitseva kaupunki, keskusta sijaitsee suunnilleen 500 metriä merenpinnan yläpuolella. Tämän vuoksi maasto soveltuukin hyvin viininviljelyyn, joka on yleistä kaupungin lähialueilla.

Historia

Kaupungin nimi tulee roomalaisesta sotilasleirin nimestä "Lousanna". Rooman valtakunnan hajottua Lausannen kaupunki jouduttiin siirtämään nykyiseen paikkaansa, jossa sitä oli rinteiden takia helpompi puolustaa. Kaupunkia hallitsivat Savoyn herttuat ja Lausannen piispa. Vuonna 1803 siitä tuli Vaudin kantonin pääkaupunki, kun se liittyi Sveitsin konfederaatioon. 1950-luvulta 1970-luvulle alueelle muutti paljon italialaisia, jotka asettuivat pääosin Renensin kaupunginosaan.

Koulutus

Lausannessa on useita korkeatasoisia oppilaitoksia, kuten Sveitsin Tekniikan instituutti, Lausannen yliopisto ja École hôtelière de Lausanne.

Kulttuuri

Lausannen kamariorkesteri ja Lausannen lauluyhtye huolehtivat kaupungin monipuolisesta musiikkielämästä. Jälkimmäistä on jo monta vuotta johtanut Michael Corboz.

Joka vuosi heinäkuussa kaupungissa järjestetään festivaalit. Kaupunki järjestää myös elokuvafestivaaleja ja Bach-festivaaleja. Vuonna 1989 siellä pidettiin Eurovision laulukilpailut.

Urheilu

Lausannessa sijaitsevat KOK:n ja CAS:n päämajat sekä Olympiamuseo. Kaupungissa sijaitsevat myös muun muassa ilmailun, luistelun, maahockeyn, miekkailun, pöytätenniksen, ratsastuksen, soudun ja uinnin kansainvälisten liittojen toimistot.

Lausannessa järjestetään huomattava yleisurheilukilpailu Athletissima. Maantiepyöräilyn Tour de Romandie päättyy tavallisesti kaupunkiin. Lausannessa järjestetään vuosittain myös muun muassa maraton ja triathlon-kilpailu. Kaupungista ovat kotoisin jalkapalloseura FC Lausanne-Sport ja jääkiekkoseura Lausanne HC.

Lausannessa on järjestetty muun muassa telinevoimistelun maailmanmestaruuskilpailut 1997 ja maastojuoksun maailmanmestaruuskilpailut 2003. Kaupungissa pelattiin myös 1954 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen otteluita.

Mannerheim

Suomen marsalkka Mannerheim eli viimeiset elinvuotensa eli 1946 - 51 Lausannessa. Hän kirjoitti muistelmiaan yhdessä kenraali Erik Heinrichsin ja eversti Aladár Paasosen kanssa. Lausannessa Mannerheim myös kuoli 28. tammikuuta 1951.

Kuvia

Lähteet

  1. a b Evolution mensuelle de la population Ville de Lausanne. Viitattu 6.9.2008. (ranskaksi)

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lausanne.

Malline:Link GA