Ero sivun ”Postcrossing” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti lisäsi: zh:Postcrossing
Velma (keskustelu | muokkaukset)
päivitetty tilastot ja siivottu opaskirjamaisuutta
Rivi 1: Rivi 1:
'''Postcrossing''' on kansainvälinen korttirinki, jonka perusideana on lähettää ja vastaanottaa [[postikortti|postikortteja]]. Tämä portugalilaisen Paulo Magalhãesin luoma rinki on saavuttanut suurta suosiota ympäri maailman. Postcrossing-sivustolla on yli 45 tuhatta rekisteröitynyttä käyttäjää 178 eri maasta (maaliskuu [[2008]]). Postcrossing ei maksa mitään, sivusto ei peri maksua, ainoastaan ottaa vastaan lahjoituksia. Postcrossingiin liittyneet maksavat vain ne postikortit ja niihin tarvittavat postimerkit, mitä itse lähettävät. Aloittaaksesi tämän harrastuksen tarvitset siis vain hiukan englannin kielen taitoa. Suomalaiset ovat erityisen innokkaita Postcrossing-harrastajia ja heitä on USA:n kansalaisten jälkeen eniten. Maaliskuuhun 2008 mennessä he ovat lähettäneet yhteensä yli 237 tuhatta postikorttia.<ref>http://www.postcrossing.com/stats/topcountries/alltime</ref> Kärkikymmenikössä ovat Suomen lisäksi [[Yhdysvallat]], [[Saksa]], [[Alankomaat]], [[Portugali]], [[Englanti]], [[Brasilia]] ,[[Kanada]], [[Japani]] ja [[Kiina]].
'''Postcrossing''' on kansainvälinen korttirinki, jonka perusideana on lähettää ja vastaanottaa [[postikortti|postikortteja]]. Tämä [[portugali]]laisen Paulo Magalhãesin luoma rinki on saavuttanut suurta suosiota ympäri maailman. Postcrossing-sivustolla on yli 77 tuhatta rekisteröitynyttä käyttäjää 193 eri maasta (joulukuu [[2008]]).<ref>http://www.postcrossing.com/stats/users</ref> Postcrossing ei maksa mitään, sivusto ei peri maksua, ainoastaan ottaa vastaan lahjoituksia. Postcrossingiin liittyneet maksavat vain itse lähettämänsä postikortit ja niihin tarvittavat postimerkit. Kärkikymmenikössä eniten kortteja lähettäneiden maiden listalla ovat Suomen lisäksi [[Yhdysvallat]], [[Saksa]], [[Alankomaat]], [[Portugali]], [[Englanti]], [[Brasilia]],[[Kanada]], [[Japani]] ja [[Kiina]]. Joulukuuhun 2008 mennessä suomalaiset ovat lähettäneet yhteensä yli 391 tuhatta postikorttia.<ref>http://www.postcrossing.com/stats/topcountries/alltime</ref>
[[Kuva:Birke-Reif.jpg|thumb|Suomalaisuutta maailmalle postikorttien muodossa - Suomalaiset ovat innokkaita Postcrossing-harrastajia.]]


== Sivuston toiminta ==
== Sivuston toiminta ==
Postcrossingin perusajatus on erittäin yksinkertainen. Se on hyvä tapa vaihtaa kuulumisia maailman maiden kanssa, mahdollisesti saada uusia tuttavia ja jopa terästää kielitaitoa. Jotkut aloittavat harrastuksen myös saadakseen ulkomaisia postimerkkejä kokoelmiinsa, osa kerää itse postikortteja. On jännittävää, kun postilaatikossa saattaa olla kortti vaikkapa Etelä-Afrikasta, Brasiliasta tai Kiinasta. Omasta kotimaastaan kortteja ei saanut ennen kevättä 2008, ellei halunnut osallistua ''tag''eihin eli "hippoihin" foorumilla. Keväällä 2008 järjestelmää uudistettiin siten, että "virallisia" osoitteita voi saada myös omaan maahansa.
Postcrossingin perusajatus on erittäin yksinkertainen. Se on hyvä tapa vaihtaa kuulumisia maailman maiden kanssa, mahdollisesti saada uusia tuttavia ja jopa terästää kielitaitoa. Jotkut aloittavat harrastuksen myös saadakseen ulkomaisia postimerkkejä kokoelmiinsa, osa kerää itse postikortteja. Omasta kotimaastaan kortteja ei voinut saada ennen kevättä 2008, ellei halunnut osallistua ''tag''eihin eli "hippoihin" foorumilla. Keväällä 2008 järjestelmää uudistettiin siten, että "virallisia" osoitteita voi saada myös omaan maahansa.


Portugalilainen Paulo Magalhães perusti kesällä 2005 kansainvälisen verkoston, johon kirjautuva käyttäjä saa halutessaan verkoston ylläpidolta sähköpostitse kenen tahansa postcrossingiin liittyneen katuosoitteen, mistä päin maailmaa tahansa. Osoitteen mukana tulee henkilökohtainen tunnistekoodi, joka kirjoitetaan lähetettävään postikorttiin. Tunnistekoodin (''postcard-ID'') avulla vastaanottaja kirjaa postikortin saapuneeksi postcrossing -järjestelmän verkkosivuille ja lähettäjän oma osoite siirtyy näin ollen postcrossaajien jakelulistalle, josta sitten ylläpito lähettää sen seuraavalle kortin lähettäjälle. Tällä tavoin varmistetaan, että lähettäjän pitäisi saada yhtä monta korttia kuin on lähettänytkin. Systeemin luvataan olevan turvallinen; foorumilla jäsenet keskustelevat, onko kenellekään aiheutunut jotain ikävää postcrossingista, mitään ihmeempää ei ole sattunut. Kukaan ei saa kaikkia osoitteita tietokannasta, koska voi olla vain 5 korttia kerrallaan ''travelling'', eli matkalla-tilassa. Palvelun voi lopettaa koska tahansa. Kortteihin voi kirjoittaa mitä mieleen tulee, yleisiä aiheita ovat omasta maastaan kertominen, itsestään kertominen ym. yleinen jutustelu.
Portugalilainen Paulo Magalhães perusti kesällä 2005 kansainvälisen verkoston, johon kirjautuva käyttäjä saa halutessaan verkoston ylläpidolta sähköpostitse kenen tahansa postcrossingiin liittyneen katuosoitteen, mistä päin maailmaa tahansa. Osoitteen mukana tulee henkilökohtainen tunnistekoodi, joka kirjoitetaan lähetettävään postikorttiin. Tunnistekoodin (''postcard-ID'') avulla vastaanottaja kirjaa postikortin saapuneeksi postcrossing-järjestelmän verkkosivuille ja lähettäjän oma osoite siirtyy näin ollen postcrossaajien jakelulistalle, josta sitten ylläpito lähettää sen seuraavalle kortin lähettäjälle. Tällä tavoin varmistetaan, että lähettäjän pitäisi saada yhtä monta korttia kuin on lähettänytkin. Systeemin luvataan olevan turvallinen. Kukaan ei saa kaikkia osoitteita tietokannasta, koska voi olla vain 5 korttia kerrallaan ''travelling'' eli matkalla-tilassa. Palvelun käytön voi lopettaa koska tahansa. Kortteihin voi kirjoittaa mitä mieleen tulee, yleisiä aiheita ovat omasta maastaan kertominen, itsestään kertominen ym. yleinen jutustelu.


'''''Tag''''' eli suomalaisittain ''hippa'' on epävirallisempaa postcrossailua sivuston foorumilla, johon myös kirjaudutaan sisään. Monet hippailevat siksi, että haluavat lähettää enemmän kuin 5 korttia kerrallaan. Hipat eroavat virallisesta postcrossingista siten, että niissä voi usein valita millaisen kortin lähettää ja saa, sekä mihin maahan ja kenelle. Hipoissa hipataan edellisen viestin kirjoittaja, lähetetään hänelle foorumin kautta yksityisviesti jossa kysytään hänen osoitettaan, sitten lähetetään hänelle hipan ensimmäisessä viestissä olevan ohjeen mukainen kortti. Kun olet hipannut jonkun, seuraavaksi joku hippaa sinut ja pyytää osoitettasi. Aiheena hipoissa voi olla mikä tahansa esimerkiksi kukat, rakennukset, satuolennot tai käsin tehdyt kortit. "Just a tag" -tyylisissä hipoissa aihe on vapaa. On myös tageja, jossa sanotaan mitä korttiin pitää kirjoittaa, esimerkiksi "Kerro päivästäsi" ja "Kirjoita omalla kielelläsi". "Offering"-tageissa tarjoat tietynlaista korttia ja kun joku hippaa sinut, lähetät kortin hänelle. Jotkut tagit ovat maiden välisiä, esimerkiksi "Suomi-Hollanti" tai "Suomi-Suomi".
''Tag'' eli suomalaisittain ''hippa'' on epävirallisempaa postcrossailua sivuston foorumilla, johon myös kirjaudutaan sisään. Monet hippailevat siksi, että haluavat lähettää enemmän kuin 5 korttia kerrallaan. Hipat eroavat virallisesta postcrossingista siten, että niissä voi usein valita millaisen kortin lähettää ja saa, sekä mihin maahan ja kenelle. Foorumilla voi myös osallistua esimerkiksi muihin tagien tyyppisiin vaihtoihin myös muilla tavaroilla kuin postikorteilla.

Foorumilla voi myös osallistua muihin tagien tyyppisiin, kuten ''Travelling notebook'' ja ''Round Robin'' tai hipata esineitä, kuten vaikkapa jääkaappimagneetteja tai koruja "Tag items" palstalla. Foorumilla on myös oma palsta kirjeenvaihtoilmoituksille. Myös ''private swap'' eli yksityinen vaihto on tavallista foorumilla; kaksi henkilöä sopivat keskenään yksityisviestien (U2U = user to user) välityksellä korttien lähettämisestä toisilleen.


==Katso myös==
==Katso myös==
Rivi 22: Rivi 19:
*[http://flickr.com/groups/postcrossing Flickr gallery - Postcrossing-harrastajien vastaanottamia postikortteja]
*[http://flickr.com/groups/postcrossing Flickr gallery - Postcrossing-harrastajien vastaanottamia postikortteja]
*[http://web.archive.org/web/20060614174127/http://www.posti.fi/postiasinulle/postcrossing.html Postcrossing halpa ja hauska harrastus]
*[http://web.archive.org/web/20060614174127/http://www.posti.fi/postiasinulle/postcrossing.html Postcrossing halpa ja hauska harrastus]

{{Tynkä/Harrastus}}


[[Luokka:Etsintäharrastussivustot]]
[[Luokka:Etsintäharrastussivustot]]

Versio 27. joulukuuta 2008 kello 11.41

Postcrossing on kansainvälinen korttirinki, jonka perusideana on lähettää ja vastaanottaa postikortteja. Tämä portugalilaisen Paulo Magalhãesin luoma rinki on saavuttanut suurta suosiota ympäri maailman. Postcrossing-sivustolla on yli 77 tuhatta rekisteröitynyttä käyttäjää 193 eri maasta (joulukuu 2008).[1] Postcrossing ei maksa mitään, sivusto ei peri maksua, ainoastaan ottaa vastaan lahjoituksia. Postcrossingiin liittyneet maksavat vain itse lähettämänsä postikortit ja niihin tarvittavat postimerkit. Kärkikymmenikössä eniten kortteja lähettäneiden maiden listalla ovat Suomen lisäksi Yhdysvallat, Saksa, Alankomaat, Portugali, Englanti, Brasilia,Kanada, Japani ja Kiina. Joulukuuhun 2008 mennessä suomalaiset ovat lähettäneet yhteensä yli 391 tuhatta postikorttia.[2]

Sivuston toiminta

Postcrossingin perusajatus on erittäin yksinkertainen. Se on hyvä tapa vaihtaa kuulumisia maailman maiden kanssa, mahdollisesti saada uusia tuttavia ja jopa terästää kielitaitoa. Jotkut aloittavat harrastuksen myös saadakseen ulkomaisia postimerkkejä kokoelmiinsa, osa kerää itse postikortteja. Omasta kotimaastaan kortteja ei voinut saada ennen kevättä 2008, ellei halunnut osallistua tageihin eli "hippoihin" foorumilla. Keväällä 2008 järjestelmää uudistettiin siten, että "virallisia" osoitteita voi saada myös omaan maahansa.

Portugalilainen Paulo Magalhães perusti kesällä 2005 kansainvälisen verkoston, johon kirjautuva käyttäjä saa halutessaan verkoston ylläpidolta sähköpostitse kenen tahansa postcrossingiin liittyneen katuosoitteen, mistä päin maailmaa tahansa. Osoitteen mukana tulee henkilökohtainen tunnistekoodi, joka kirjoitetaan lähetettävään postikorttiin. Tunnistekoodin (postcard-ID) avulla vastaanottaja kirjaa postikortin saapuneeksi postcrossing-järjestelmän verkkosivuille ja lähettäjän oma osoite siirtyy näin ollen postcrossaajien jakelulistalle, josta sitten ylläpito lähettää sen seuraavalle kortin lähettäjälle. Tällä tavoin varmistetaan, että lähettäjän pitäisi saada yhtä monta korttia kuin on lähettänytkin. Systeemin luvataan olevan turvallinen. Kukaan ei saa kaikkia osoitteita tietokannasta, koska voi olla vain 5 korttia kerrallaan travelling eli matkalla-tilassa. Palvelun käytön voi lopettaa koska tahansa. Kortteihin voi kirjoittaa mitä mieleen tulee, yleisiä aiheita ovat omasta maastaan kertominen, itsestään kertominen ym. yleinen jutustelu.

Tag eli suomalaisittain hippa on epävirallisempaa postcrossailua sivuston foorumilla, johon myös kirjaudutaan sisään. Monet hippailevat siksi, että haluavat lähettää enemmän kuin 5 korttia kerrallaan. Hipat eroavat virallisesta postcrossingista siten, että niissä voi usein valita millaisen kortin lähettää ja saa, sekä mihin maahan ja kenelle. Foorumilla voi myös osallistua esimerkiksi muihin tagien tyyppisiin vaihtoihin myös muilla tavaroilla kuin postikorteilla.

Katso myös

Lähteet

Aiheesta muualla