Ero sivun ”Rio Bravo” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
César (keskustelu | muokkaukset)
corr interwiki
Rivi 60: Rivi 60:
[[Luokka:Yhdysvaltalaiset elokuvat]]
[[Luokka:Yhdysvaltalaiset elokuvat]]
[[Luokka:Lännenelokuvat]]
[[Luokka:Lännenelokuvat]]
[[Luokka:Howard Hawksin ohjaamat elokuvat]]
[[Luokka:Vuoden 1959 elokuvat]]
[[Luokka:Vuoden 1959 elokuvat]]



Versio 25. joulukuuta 2008 kello 07.04

Malline:Tietolaatikko:Elokuva


Rio Bravo (1959) on Howard Hawksin ohjaama lännenelokuva. Sen pääosissa esiintyvät John Wayne, Dean Martin ja Ricky Nelson sekä Angie Dickinson ja Walter Brennan. Elokuvan käsikirjoituksen kirjoittivat Jules Furthman ja Leigh Brackett.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Šeriffi John T. Chance (Wayne) on pidättänyt murhaajan, Joe Burdetten (Claude Akins), joka on mahtavan tilallisen Nathan Burdetten (John Russell) veli. Tilallisen miehet piirittävät kaupungin ja yrittävät saada Burdetten ulos vankilasta. Šeriffi Chancella on vain kaksi apulaista: juoppo Dude (Martin) ja vanha jos rampakin mutta sitä suupaltimpi Stumpy (Brennan). Heidän avukseen tulee myös nuori pyssysankari Colorado Ryan (Nelson), ja lisäksi kaupunkiin saapuu viimeisillä vaunuilla salaperäinen nainen, Feathers (Dickinson).

Elokuvan musiikki

Elokuvan musiikin sävelsi Dimitri Tiomkin. Elokuvaan sävellettyyn musiikkiin kuuluu mm. Tijuana brass -tyylinen sävelmä De Guella, joka kuullaan elokuvan aikana useampaan kertaan kasvattamassa jännitystä. Kun elokuvan henkilöt kysyvät kappaleen nimeä, heille vastataan sen olevan "meksikolainen kuolemanlaulu" (joissakin käännöksissä "Kurkunkatkaisulaulu"), joka soitettiin Antonio López de Santa Annan käskystä teksasilaisille Alamossa. Sävelmää käytettiin seuraavana vuonna myös Wayne-elokuvan The Alamo alkutekstien tunnussävelmänä. Eräässä vaiheessa sävelmän alkaessa taas kerran kuulua, elokuvahistorian pisintä krapulaa poteneen Martinin käsi lakkaa vapisemasta - ja hän kaataa pitkään katselemansa viskiryypyn takaisin pulloon!

Koska elokuvan päänäyttelijöinä esiintyvät sekä crooner Martin että teini-idoli Nelson, Hawks liitti elokuvan musiikkiin mukaan kolme laulua. Vankilassa tapahtuvien kohtausten aikana Nelson laulaa lyhyen version laulusta Get Along Home, Cindy ja myöhemmin hän laulaa yhdessä Martinin kanssa dueton My Rifle, My Pony and Me. Loputekstien aikana Martin laulaa Nelson Riddle Orchestran säestämänä erityisesti tätä elokuvaa varten sävelletyn laulun Rio Bravo. Ricky Nelson teki myöhemmin kunniaa sekä elokuvalle että hahmolleen Coloradolle liittämällä vuonna 1959 ilmestyneelle albumilleen Ricky Sings Again laulun Restless Kid.

Rooleissa

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Rio Bravo.