Ero sivun ”Billy West” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
VolkovBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: uz:Billy West
Rivi 52: Rivi 52:
[[es:Billy West]]
[[es:Billy West]]
[[fr:Billy West]]
[[fr:Billy West]]
[[uz:Billy West]]
[[pt:Billy West]]
[[pt:Billy West]]
[[ru:Уэст, Билли]]
[[ru:Уэст, Билли]]

Versio 14. lokakuuta 2008 kello 13.55

Billy West
Henkilötiedot
Koko nimi William Richard West
Syntynyt16. huhtikuuta 1952 (ikä 72)
 Yhdysvallat Detroit, Michigan
Näyttelijä
Taiteilijanimet Johnny Reagan
Aktiivisena 1981–
Merkittävät roolit Ren & Stimpy
(Ren ja Stimpy)
Väiski Vemmelsääri
(Space Jam)
Philip J. Fry
(Futurama)
Aiheesta muualla
BillyWest.com
IMDb
Elonet

Billy West (oik. William Richard West, s. 16. huhtikuuta 1952 Detroit, Michigan, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen ääninäyttelijä, joka tuli tunnetuksi ääninäyteltyään Ren ja Stimpyn molempia päähahmoja. Parhaiten hänet kuitenkin tunnetaan Futuraman myötä, jossa West on Philip J. Fryn lisäksi tohtori Zoidbergin ja professori Farnsworthin ääninä.

Biografia

West aloitti uransa aluksi muusikkona esiintyen yli 17 vuoden ajan useissa yhtyeissä lopettaen muusikon uransa vuonna 1978, jonka jälkeen hän ryhtyi stand up koomikoksi. Samaan aikaan West pääsi työskentelemään ensimmäistä kertaa ääninäyttelemisen parissa Bostonin WBCN radioasemalle, jossa hän teki eri äänirooleja lauantaisin esitettävään Charles Laquidaran radio-ohjelmaan "Big Mattress" ennen siirtymistään animaation pariin.

Ääninäyttelijänä

Vuonna 1985 West muutti New Yorkiin ja aloitti ääninäyttelijän uransa animaatiosarjoissa vuonna 1988. Kuusi vuotta myöhemmin hän sai Annie-ehdokkuuden animaatiosarjasta Ren ja Stimpy. Varsinaisesti West tuli tunnetuksi vuonna 1999 Futuraman myötä, jossa hän ääninäytteli päähahmon Fryn lisäksi Farnsworthiä ja Zoidbergiä, sekä useita sivuhahmoja. Sitä ennen vuonna 1996 West oli Väiski Vemmelsäären äänenä elokuvassa Space Jam. Lisäksi hän oli Shaggyn roolissa animaatioelokuvassa Scooby-Doo ja saaren zombiet, sekä viides henkilö, joka toimi Nakke Nakuttajan äänenä vuosien 1999–2003 aikana esitetyssä animaatiosarjassa The New Woody Woodpecker Show.

Siviilissä

West tunnetaan myös erittäin suorapuheisena ja on ilmaissut epämieltymyksensä elokuvanäyttelijöihin, jotka tekevät äänirooleja erityisesti elokuviin. Perusteltuaan etteivät he osaa ääninäytellä, kuin normaalilla äänellä ja saavat silti todella suuren palkan.

West paljasti The Adam Carolla Show'ssa 4. lokakuuta 2006 sairastavansa eturauhassyöpää, joka oli hänen itsensä mukaan pelottavampia hetkiä elämässään. Erityisesti koska West pitää itseään hyvinvoivana ihmisenä. Hän kävi myöhemmin leikkauksessa poistamassa syövän.[1]

West on vegaani.[2]

Lähteet

  1. ADAM WITH BILLY WEST, TOMMY LASORDA AND DIMITRI MARTIN 4.10.2006. The Official Adam Carolla Show Blog. Viitattu 12.10.2008. (englanniksi)
  2. Billy West, Ren, Stimpy, and Geekza 23.9.2007. Geekza.com. Viitattu 12.10.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla

Wikinewsissä on aiheeseen liittyvä uutinen: