Ero sivun ”Tensidi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Käyttäjän 137.163.18.139 (keskustelu) muokkaus 4241828 kumottiin
Lisätty maininta Joutsenmerkistä ja tensidien myrkyllisyydestä
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:MicelleSchematic.png|thumb|'''Miselli''' </br>Tensidit eli pinta-aktiiviset aineet hakeutuvat öljy/vesi-emulsiossa yhteen niin, että hydrofobiset osat ovat kohti öljyosaa ja hydrofiiliset osat kohti vettä. Muodostumaa kutsutaan [[miselli]]ksi.]]
[[Kuva:MicelleSchematic.png|thumb|'''Miselli''' </br>Tensidit eli pinta-aktiiviset aineet hakeutuvat öljy/vesi-emulsiossa yhteen niin, että hydrofobiset osat ovat kohti öljyosaa ja hydrofiiliset osat kohti vettä. Muodostumaa kutsutaan [[miselli]]ksi.]]
'''Tensidit''' eli '''pinta-aktiiviset aineet''' ovat [[yhdiste|kemiallisia yhdisteitä]], joissa on [[hydrofiilinen]] (vesihakuinen) ja [[hydrofobinen]] (vesipakoinen) pää. Tensidejä kutsutaan myös '''surfaktanteiksi''' ja '''detergenteiksi'''. Tensidit tunkeutuvat vesiliuoksessa [[molekyyli|vesimolekyylien]] väleihin pienentäen [[pintajännitys]]tä. Tensidit irrottavat [[kuitu|kuiduista]] tehokkaasti [[lika]]a, minkä vuoksi niitä käytetään [[pesuaine]]issa. [[Saippua]] on eräs tensidi, mutta on olemassa myös synteettisiä tensidejä.
'''Tensidit''' eli '''pinta-aktiiviset aineet''' ovat [[yhdiste|kemiallisia yhdisteitä]], joissa on [[hydrofiilinen]] (vesihakuinen) ja [[hydrofobinen]] (vesipakoinen) pää. Tensidejä kutsutaan myös '''surfaktanteiksi''' ja '''detergenteiksi'''. Tensidit tunkeutuvat vesiliuoksessa [[molekyyli|vesimolekyylien]] väleihin pienentäen [[pintajännitys]]tä. Tensidit irrottavat [[kuitu|kuiduista]] tehokkaasti [[lika]]a, minkä vuoksi niitä käytetään [[pesuaine]]issa. [[Saippua]] on eräs tensidi, mutta on olemassa myös synteettisiä tensidejä. Kaikki tensidit ovat sellaisenaan mrkyllisiä vesieliöille, mutta kasviperäiset tensidit hajoavat jätevesissä nopeammin kuin yleisesti käytetyt synteettiset tensidit. Joutsenmerkki rajoittaa synteettisten tensidien käyttöä pesuaineissa.


{{Tynkä/Kemia}}
{{Tynkä/Kemia}}

Versio 17. helmikuuta 2008 kello 21.47

Miselli
Tensidit eli pinta-aktiiviset aineet hakeutuvat öljy/vesi-emulsiossa yhteen niin, että hydrofobiset osat ovat kohti öljyosaa ja hydrofiiliset osat kohti vettä. Muodostumaa kutsutaan miselliksi.

Tensidit eli pinta-aktiiviset aineet ovat kemiallisia yhdisteitä, joissa on hydrofiilinen (vesihakuinen) ja hydrofobinen (vesipakoinen) pää. Tensidejä kutsutaan myös surfaktanteiksi ja detergenteiksi. Tensidit tunkeutuvat vesiliuoksessa vesimolekyylien väleihin pienentäen pintajännitystä. Tensidit irrottavat kuiduista tehokkaasti likaa, minkä vuoksi niitä käytetään pesuaineissa. Saippua on eräs tensidi, mutta on olemassa myös synteettisiä tensidejä. Kaikki tensidit ovat sellaisenaan mrkyllisiä vesieliöille, mutta kasviperäiset tensidit hajoavat jätevesissä nopeammin kuin yleisesti käytetyt synteettiset tensidit. Joutsenmerkki rajoittaa synteettisten tensidien käyttöä pesuaineissa.

Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.