Ero sivun ”Taikaneliö” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
== Lähteet ==, linkki en-wikiin pois
p huoltoa , typos fixed: eaa → eaa. AWB
Rivi 11: Rivi 11:


== Taikaneliöiden historiaa ==
== Taikaneliöiden historiaa ==

=== Lo Shu neliö (3×3 taikaneliö) ===
=== Lo Shu neliö (3×3 taikaneliö) ===


Kiinalaiset kirjoitukset ajalta 650 eaa kertovat tarinaa Lo Shusta tai "Lo-joen kääröistä" <ref>Swaney, Mark. History of Magic Squares</ref>. Muinaisessa Kiinassa oli valtava tulva. Ihmiset yrittivät tarjota yhden tulvivan joen, Lo-joen, jumalista uhriksi lepyttääkseen hänen vihansa. Silloin vedestä nousi kilpikonna, jonka kilvessä oli kummallinen kuvio. Kuviossa oli pisteillä merkittyjä lukuja, jotka oli lajiteltu 3×3-ruudukkoon, ja jokaisen rivin, sarakkeen ja lävistäjän lukujen summa oli sama: 15. Luku on sama kuin kiinalaisen kalenterin kuukausissa on päiviä. Tätä muotoa käytettiin tietyssä mielessä joen hallitsemiseen.
Kiinalaiset kirjoitukset ajalta 650 eaa. kertovat tarinaa Lo Shusta tai "Lo-joen kääröistä".<ref>Swaney, Mark. History of Magic Squares</ref> Muinaisessa Kiinassa oli valtava tulva. Ihmiset yrittivät tarjota yhden tulvivan joen, Lo-joen, jumalista uhriksi lepyttääkseen hänen vihansa. Silloin vedestä nousi kilpikonna, jonka kilvessä oli kummallinen kuvio. Kuviossa oli pisteillä merkittyjä lukuja, jotka oli lajiteltu 3×3-ruudukkoon, ja jokaisen rivin, sarakkeen ja lävistäjän lukujen summa oli sama: 15. Luku on sama kuin kiinalaisen kalenterin kuukausissa on päiviä. Tätä muotoa käytettiin tietyssä mielessä joen hallitsemiseen.


== Lähteet ==
== Lähteet ==
Rivi 26: Rivi 25:


{{Link FA|es}}
{{Link FA|es}}

[[bn:জাদু বর্গ]]
[[bn:জাদু বর্গ]]
[[ca:Quadrat màgic]]
[[ca:Quadrat màgic]]

Versio 6. helmikuuta 2008 kello 00.18

Tavallinen 3 × 3 -taikaneliö, jonka taikavakio on 15

Taikaneliö on yleensä eriävistä kokonaisluvuista järjestetty neliö, jonka jokaisen rivin, sarakkeen ja lävistäjän summa on sama. Tavallisessa n:n levyisessä ja pituisessa taikaneliössä on luvut 1n². Taikaneliöksi kutsutaan myös joskus sananeliötä.

Summaa kutsutaan taikavakioksi. Tavallisen taikaneliön taikavakio riippuu n:stä:

Tavallisille taikaneliöille (n = 3,4,...) taikavakio saa arvot

(lukujono A006003 OEIS:ssa).

Taikaneliöiden historiaa

Lo Shu neliö (3×3 taikaneliö)

Kiinalaiset kirjoitukset ajalta 650 eaa. kertovat tarinaa Lo Shusta tai "Lo-joen kääröistä".[1] Muinaisessa Kiinassa oli valtava tulva. Ihmiset yrittivät tarjota yhden tulvivan joen, Lo-joen, jumalista uhriksi lepyttääkseen hänen vihansa. Silloin vedestä nousi kilpikonna, jonka kilvessä oli kummallinen kuvio. Kuviossa oli pisteillä merkittyjä lukuja, jotka oli lajiteltu 3×3-ruudukkoon, ja jokaisen rivin, sarakkeen ja lävistäjän lukujen summa oli sama: 15. Luku on sama kuin kiinalaisen kalenterin kuukausissa on päiviä. Tätä muotoa käytettiin tietyssä mielessä joen hallitsemiseen.

Lähteet

  1. Swaney, Mark. History of Magic Squares
Tämä matematiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Malline:Link FA