Ero sivun ”Hermann von Helmholtz” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p kh
WarddrBOT (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: ro:Hermann von Helmholtz
Rivi 72: Rivi 72:
[[pl:Hermann von Helmholtz]]
[[pl:Hermann von Helmholtz]]
[[pt:Hermann von Helmholtz]]
[[pt:Hermann von Helmholtz]]
[[ro:Hermann von Helmholtz]]
[[ru:Гельмгольц, Герман Людвиг Фердинанд]]
[[ru:Гельмгольц, Герман Людвиг Фердинанд]]
[[sk:Hermann von Helmholtz]]
[[sk:Hermann von Helmholtz]]

Versio 10. marraskuuta 2007 kello 18.02

Hermann von Helmholtz
Henkilötiedot
Syntynyt31. elokuuta 1821
Potsdam, Saksa
Kuollut8. syyskuuta 1894
Charlottenburg, Berliini, Saksa
Kansalaisuus Saksalainen
Koulutus ja ura
Väitöstyön ohjaaja Johannes Müller
Instituutti Königsbergin yliopisto
Bonnin yliopisto
Heidelbergin yliopisto
Berliinin yliopisto
Oppilaat Albert Abraham Michelson
Wilhelm Wien
William James
Edward Nichols
Michael Pupin
Friedrich Schottky
Arthur Webster
Wilhelm Wundt
Tutkimusalue Fysiikka, fysiologia
Tunnetut työt Energiaperiaate

Hermann Ludwig Ferdinand von Helmholtz (31. elokuuta 18218. syyskuuta 1894) oli saksalainen lääkäri ja fyysikko. Helmholtzin isä oli Potsdamin voimistelusalin rehtori, joka oli opiskellut klassista filologiaa ja filosofiaa. Helmholtzin isä oli filosofi Immanuel Herman Fichten läheinen ystävä. Helmholtzin työssä näkyy Fichten ja Immanuel Kantin vaikutusta. Nuorena miehenä Helmholtz oli kiinnostunut luonnontieteestä, mutta hänen isänsä halusi hänen opiskelevan lääketiedettä.

Energian säilyminen

Helmholtzin ensimmänen merkittävä tieteellinen saavutus oli energian säilymistä käsittelevä tutkielma vuodelta 1847. Tutkielman taustalla oli hänen lääketieteelliset opinnot ja filosofinen tausta. Hän löysi energian säilymisen periaatteen tutkiessaan lihaksen aineenvaihduntaa.

Perustuen Sadi Carnotin, Émile Clapeyronin ja James Prescott Joulen aiempiin töihin hän oletti relaation mekaanisen, lämpö-, valo-, sähkö- ja magneettisen energian välille pitäen näitä saman voiman ilmentyminä (nykytermien mukaan energian ilmentymänä). Hän julkaisi teorinsa kirjassaan Über die Erhaltung der Kraft (On the Conservation of Force, 1847).

Helmholtzia esitti vuonna 1854 ensimmäisenä idean universumin lämpökuoleman mahdollisuudesta.

Yhteistyö Willard Gibbsin kanssa poiki Gibbs-Helmholtzin yhtälön.

Aistien fysiologia

Hemholzin aisteja koskeva fysiologia oli Wilhelm Wundtin työn perustana. Wundt oli Helmholzin oppilas ja häntä pidetään kokeellisen psykologian perustajana. Wundt Helmholzia

Silmäoptiikka

Vuonna 1854 Helmholtz mullisti silmäntutkimuksen silmän tähystämiseen soveltuvalla keksinnöllä; instrumentilla pystytään tutkimaan ihmisen silmää sisäpuolelta. Helmholtz keskittyi muutenkin aistien fysiologiaan. Hänen pääjulkaisussaan, nimeltään Handbuch der Physiologischen Optik (Handbook of Physiological Optics) käsitellään empiirisiä teorioita tila- ja värinäöstä sekä liikkeen havaitsemisesta. Teoksesta tuli alansa perusteos 1800-luvun puolivälissä. Helmholtz jatkoi työtä kirjansa uusien painosten kanssa useita vuosikymmeniä. Erityisesti kiistely Ewald Heringin kanssa tila ja värinäöstä aiheutti taajaa päivittämistä.

Akustiikka ja estetiikka

Vuonna 1863 Helmholtz julkaisi kirjan "On the Sensations of Tone as a Physiological Basis for the Theory of Music". Siinä käsitellään ääniaistimusten fysiologista perustaa musiikki teoriassa. Hän kehitti Helmholtzin resonaattorin, jolla voidaan selvittää eri äänien korkeuksia

Elektromagnetismi

Vuonna 1874 Helmholtz muutti Bonnista Berliiniin vastaanottamaan fysiikan professorin viran. Siellä hän kiinnostui elektromagnetismista. Vaikka hän itse ei tehnyt merkittäviä tutkimustuloksia alalta hänen oppilaansa Heinrich Rudolf Hertz tuli kuuluisaksi havainnollistamalla ensimmäisenä sähkömagneettisen säteilyn.

Muita Heimholtzin opiskelijoita ja tutkijatyötovereita Berliinissä olivat mm. Willard Gibbs, Max Planck, Heinrich Kayser, Eugen Goldstein, Wilhelm Wien, Arthur König, Henry Augustus Rowland, A. A. Michelson ja Michael Pupin.