Ero sivun ”Jazztanssi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
95 merkkiä lisätty ,  13 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
[[Kuva:Solistin Jovana Ivanovic.jpg|thumb|200px|Jovana Ivanovic jazztanssin MM-kisoissa Bostonissa 2006.]]
'''Jazztanssi''' on alkujaan [[afroamerikka]]laisen kulttuurin piirissä syntynyt tanssimuoto, jossa yhdistyvät [[afrikka]]lainen tanssiperinne ja [[eurooppa]]laiset kansantanssit. Se alkoi kehittyä [[1930-luku|1930-luvulla]] ja sai vaikutteita [[moderni tanssi|modernista tanssista]] ja [[nykybaletti|baletista]]. [[Steppi]] (engl. ''tap dance''), jossa tanssiessa tehdään rytmejä erityisillä raudoitetuilla steppikengillä, on sille läheistä sukua ja tanssityyleillä on yhteinen tausta. Jazztanssin piiriin kuuluu laaja kirjo erilaisia tyylejä showtanssista tanssitaidetta edustaviin muotoihin.
 
Jazztanssin tekniikkaa on ensimmäisenä kehittänyt [[Jack Cole]] ja myöhemmin mm. [[Eugene Louis Faccuito]] (paremmin tunnettu nimellä ''Luigi'') ja [[Matt Mattox]]. Suomeen jazz tuli 1960-luvulla ja ensimmäisiä opettajia oli [[Tamara Rasmussen]]. Tanssilajille tyypillistä on polyrytmisyys ja ''isolation'' eli eriyttäminen, jossa kehonosia pyritään liikuttamaan toisistaan riippumatta.
 
Jazztanssilla on ollut vuosikymmenien ajan ja on edelleen keskeinen sija [[musikaali|musiikkiteatterin]] koreografiassa. Klassisena esimerkkinä voidaan mainita [[Leonard Bernstein]]in musikaali [[West Side Story]], joka teki tanssia tunnetuksi 1950- ja 1960-luvuilla. Esitysten luonteen mukaan jazztanssia saatetaan myös yhdistelläyhdistellään muiden [[nykytanssi]]n muotojen kanssa. Lisäksi jazztanssia käytetään usein [[musiikkivideo]]iden visuaalisena tehokeinona.
 
Jazztanssissa järjestetään myös kansainvälisiä kilpailuja. Suomalaiset jazztanssijat ovat menestyneet näissä koitoksissa erittäin hyvin. Esimerkiksi vuonna 2006 [[Boston]]issa [[Yhdysvallat|Yhdysvalloissa]] pidetyissä jazztanssin maailmanmestaruuskisoissa suomalaiset saavuttivat aikuisten sarjoissa ykkössijan sekä naisten soolotanssissa, paritanssissa, pienten ryhmien tanssissa että suurten ryhmien muodostelmatanssissa.<ref>[http://ido.jkbserv.de/ido//competitionResultsList.ido;jsessionid=C473B33CDCCF70885E857CD2066FE771?jahr=2006 International Dance Organization – Competition results]</ref>

Navigointivalikko