Ero sivun ”Lundin taistelu” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 merkki lisätty ,  14 vuotta sitten
Kuningas [[Kaarle XI]] peri kruunun isältään [[Kaarle X Kustaa]]lta vain viiden vuoden ikäisenä vuonna 1660, isänsä [[Göteborg]]issa tapahtuneen odottamattoman kuoleman jälkeen.
 
Äskettäin Ranskan kanssa muodostetussa liitossa Ruotsi oli lupautunut, vastineeksi suuresta vuosittaisesta Ranskan talousavusta, perustamaan suuren, 10000 miehen kenttäarmeijan saksalaisiin lääneihinsä, käytettäväksi mahdollisia Keski-Euroopan aseellisia konflikteja varten. Vuonna 1675 Ruotsi oli täyttänyt lupauksensa. Armeija oli kuitenkin paljon pienempi, heikompi ja huonommin varustettu kuin mitä oli luvattu, ja se oli huonommin hoidettu kuin vastaavat [[BrandeburgBrandenburg]]in joukot Fehrbellin taistelussa [[Berliini]]n luoteispuolella. Taistelun välitön tulos oli enemmän tai vähemmän tasapeli, mutta horjuvan ruotsalaisen komentajan johdettua sitä kuin tappiota, siitä loppujen lopuksi tuli tappio Ruotsille.
[[Tanska]]n kuningas [[Kristian V]] näki silloin mahdollisuutensa Ruotsille menetettyjen alueiden takaisinvaltaamiseksi. Vuoden 1676 kesäkuussa Tanskan joukot tekivät harhautushyökkäyksen Norjasta Bohusläniin. Kesäkuun 29 päivänä Kristian itse johti pääarmeijansa lähelle [[Helsingborg]]ia ja otti nopeasti haltuunsa suurimman osan Skånea. Vain raskaasti linnoitettu Malmön kaupunki vastusti Tanskan joukkoja. Monet asukkaista, erityisesti pohjois-Skånen metsäsedun köyhä talonpoika-asujamisto, liittyivät Tanskan joukkoihin, ahdistellen jäljellä olevia Ruotsin joukkoja.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko