Ero sivun ”Uusiutuvat luonnonvarat” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
pEi muokkausyhteenvetoa
CrtBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 21: Rivi 21:


[[cy:Adnodd adnewyddadwy]]
[[cy:Adnodd adnewyddadwy]]
[[de:Erneuerbarer Rohstoff]]
[[en:Renewable resource]]
[[en:Renewable resource]]
[[fr:Ressource renouvelable]]
[[ru:Возобновляемые ресурсы]]
[[ru:Возобновляемые ресурсы]]
[[sv:Förnybar resurs]]

Versio 18. toukokuuta 2007 kello 22.07

Energiantuotannossa käytetään sekä uusiutuvia että uusiutumattomia luonnonvaroja. Uusiutuviksi energianlähteiksi kutsutaan tavallisesti kuvan laatikoilla ympäröityjä energiamuotoja.

Uusiutuva luonnonvara on mikä tahansa luonnonvara, jota kulutetaan hitaammin kuin se uusiutuu. Luonnonvaralla täytyy olla jokin mekanismi, jolla ympäristö tuottaa sitä lisää. Uusiutuvia luonnonvaroja ovat esimerkiksi happi, makea vesi ja biomassa: happea tulee ilmakehään lisää kasvien yhteyttäessä, makeaa vettä saadaan sateen kautta ja biomassaa kasvien kasvaessa.

Uusiutuvista luonnonvaroista voi kuitenkin tulla uusiutumattomia, jos niiden varastoja kulutetaan nopeammin kuin ympäristö pystyy niitä täydentämään. Esimerkiksi pohjavettä voidaan kuluttaa pohjavesivarastosta eli akviferista nopeammin kuin se täyttyy uudelleen. Silloin varasto vähitellen tyhjenee.

Esimerkiksi fossiiliset polttoaineet kuten hiili, öljy ja maakaasu sekä monet mineraalit ovat uusiutumattomia luonnonvaroja, koska mikään mekanismi ei lyhyellä aikavälillä tuota niitä lisää. Esimerkiksi maaöljy on syntynyt muinaisista eliöistä, jotka ovat suuressa paineessa muuttuneet nestemäisiksi hiilivedyiksi. Ihmisen toiminnan kannalta tämä prosessi on niin hidas, että kun öljyä käytetään, se kuluu vähitellen loppuun.

Katso myös

Malline:Tynkä/Sää