Ero sivun ”Beetasäteily” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
304 merkkiä lisätty ,  16 vuotta sitten
yhdistetty Betasäteily
p
(yhdistetty Betasäteily)
{{Radioaktiiviset_prosessit}}
 
'''Beetasäteily''', (l. ''neutronisäteily'') on [[Radioaktiivinen hajoaminen|radioaktiivisen hajoamisen]] yksi muoto, jossa atomin ytimestä poistuu (emittoituu) beetahiukkanen ([[elektroni]] tai [[positroni]]). Elektronin poistuessa kyseessä on ''betabeeta miinus'' '''(&beta;<sup>&minus;</sup>)''' -säteily. Positronin poistuessa kyseessä on ''betabeeta plus'' '''(&beta;<sup>+</sup>)''' -säteily ([[positroniemissio]]).
 
&beta;<sup>&minus;</sup>-säteilyssä [[heikko vuorovaikutus]]voima muuntaa [[neutroni]]n [[protoni]]ksi ja lähettää ytimestä elektronin ja anti-[[neutriino]]n:
:<math>\mathrm{~^{22}_{11}Na}\rightarrow\mathrm{~^{22}_{10}Ne}+\mathrm{e}^++{\nu}_e</math> (&beta;<sup>+</sup>- säteily)
 
Beetasäteily on voimakkaasti [[ionisoiva säteily|ionisoivaa säteilyä]] kuten [[alfasäteily]]- ja [[gammasäteily]]kin. Beetasäteily muuttaa suuntaansa magneettikentässä. Tästä pääteltiin, että tämä säteilyn osa koostuu varatuista hiukkasista. Beetasäteily on läpäisykyvyltään alfa- ja gammasäteilyjen väliltä.
ks. myös
 
*Katso myös: [[beetahiukkanen]], [[positroniemissio]], [[hiukkassäteily]], [[radioaktiivinen isotooppi]]
 
<!--Interwiki-->
<!--Categories-->
[[Category:Radioaktiivisuus]]
 
[[ca:Emissió beta]]
[[da:Betahenfald]]
57 077

muokkausta

Navigointivalikko