Ero sivun ”Alfasäteily” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
pientä korjailua
p fix
Rivi 1: Rivi 1:
{{Radioaktiiviset_prosessit}}
{{Radioaktiiviset_prosessit}}


'''Alfasäteily''' on [[Radioaktiivinen hajoaminen|radioaktiivisen hajoamisen]] yksi muoto. Atomin ytimestä poistuu '''''alfahiukkanen''''', jonka jälkeen ytimen [[atomipaino]] pienenee neljällä ja [[järjestysluku]] kahdella.
'''Alfasäteily''' on [[Radioaktiivinen hajoaminen|radioaktiivisen hajoamisen]] yksi muoto. Atomin ytimestä poistuu '''''alfahiukkanen''''', jonka jälkeen ytimen [[atomipaino]] pienenee neljällä ja [[järjestysluku (kemia)|järjestysluku]] kahdella.
Esim.:
Esim.:
:<math>
:<math>

Versio 16. tammikuuta 2005 kello 09.38

Alfasäteily on radioaktiivisen hajoamisen yksi muoto. Atomin ytimestä poistuu alfahiukkanen, jonka jälkeen ytimen atomipaino pienenee neljällä ja järjestysluku kahdella. Esim.:

normaalisti tämä kirjoitetaan muodossa:

Huomaa, että alfahiukkanen on heliumydin (kaksi protonia + kaksi neutronia), joten sekä atomipaino sekä järjestysluku säilyvät hajoamisen jälkeen. Alfasäteilyä voidaan ajatella fissiona, jossa alkuperäinen ydin halkeaa kahdeksi ytimeksi. Alfasäteily on pohjimmiltaan kvanttitunnelointi prosessi. Joidenkin radioaktiivisten aineiden alfa-säteilyn yhteydessä tapahtuva beetasäteily aiheuttaa atomaarisen heliumin muodostumista.