Ero sivun ”Limes norrlandicus” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei muutosta koossa ,  13 vuotta sitten
alkuk.
(alkuk.)
[[Kuva:Swedish_Pine_Forest.jpg|Rajalla. Tämä kuusimetsä Örebrossa, Ruotsissa, on kutakuinkin Limes norrlandicuksella. Etelämpänä laajat havumetsät ovat harvinaisuus.|170px|thumb]]
'''Limes norrlandicus''' ("pohjoisten maiden raja") on Pohjois-Euroopassa ilmenevä ilmasto- maaperä- ja kasvillisuustyyppien raja. seSe on ollut myös ollut kielellinen, kulttuurinen ja elinkeinonharjoitukseen liittyvä raja.
 
Limes norrlandicuksen pohjoispuolella ilmasto, kasvillisuus ja maaperä ovat "pohjoismaiset". Raja noudattelee [[boreaalinen vyöhyke|boreaalisen havumetsävyöhykkeen]] etelärajaa. Sen pohjoispuolella metsät ovat valtaosin havumetsiä, maaperä hapan ja talvi on luminen, pitkä ja kylmä. Eteläpuolella hallitsevat rehevät lehtimetsät ja sää on leudompi. Limes norrlandicus kulkee Etelä-[[Ruotsi]]n halki siten, että [[Tukholma]] jää juuri ja juuri vyöhykkeen eteläpuolelle. [[Suomi|Suomen]] kohdalla Limes Norrlandicus koukkaa pohjoiseen päin, mutta Suomen alueesta sen eteläpuolelle kuuluu vain ohut kaistale etelärannikolla. Ruotsissa kasvillisuustyypin raja on selvästi erottuva.
11 795

muokkausta

Navigointivalikko