Ero sivun ”Norsut” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 263 merkkiä poistettu ,  3 kuukautta sitten
Tämä on parempi ja uskottavampi
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
(En tiä miten)
Merkkaukset: Tämä muokkaus on kumottu Visuaalinen muokkaus Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
(Tämä on parempi ja uskottavampi)
Merkkaukset: Tämä muokkaus on kumottu Visuaalinen muokkaus Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta   seulottavat 
| commonscat = Elephantidae
}}
'''Norsut''' eli kilogramma. Norsu elää normaalisti 69–70 vuosi
'''Norsut''' eli '''elefantit''' (''Elephantidae'') ovat suurimpia maalla eläviä nisäkkäitä. Norsut on [[Norsueläimet|norsueläinten]] (''Proboscidea'') lahkon viimeinen elossa oleva heimo, ja siihen kuuluu nykyisin kolme lajia: [[aasiannorsu]] eli intiannorsu (''Elephas maximus''), [[savanninorsu]] eli pensasnorsu (''Loxodonta africana'') ja [[metsänorsu]] (''Loxodonta cyclotis''). Norsujen heimoon luetaan myös sukupuuttoon kuollut [[mammutit|mammuttien suku]] (''Mammuthus'').
 
Savanninorsua ja metsänorsua pidettiin aiemmin saman [[afrikannorsu]]ksi kutsutun lajin alalajeina, mutta [[DNA]]-tutkimukset ovat osoittaneet niiden olevan erillisiä lajeja. Aasiannorsua kutsutaan joskus intiannorsuksi, mutta aasiannorsu on kuvaavampi nimitys, koska laji elää kolmentoista [[Aasia]]n valtion alueella.
 
Vielä viime [[jääkausi|jääkauden]] aikaan eli useita muita norsueläinten heimoja ja lajeja. Sukupuuttoon kuolleita lajeja ovat muun muassa [[mammutit]], [[mastodontti]], [[platybelodon]] ja [[amebelodon]].
 
Norsut ovat painavimpia maanisäkkäitä. Ne ovat myös toiseksi korkeimpia, vain [[kirahvi]]t ovat niitä korkeampia. Norsun poikasen sikiönkehitys on pisin maaeläimillä tunnettu, 20–22 kuukautta. Syntyessään norsunpoikanen painaa noin sata kilogrammaa. Norsu elää normaalisti 69–70 vuosi
 
== Tuntomerkit ja lajityypilliset ominaisuudet ==
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko