Ero sivun ”Hedonismi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
6 merkkiä poistettu ,  6 kuukautta sitten
Lähteetön, tein kielenhuoltoa
(Hylättiin viimeisimmät 2 tekstimuutosta (tehnyt 213.243.164.7) ja palautettiin versio 19104145, jonka on tehnyt Juha Kämäräinen: vaikuttaa ns. omalta tutkimukselta, kun ei lähteitä, ei ole kyllä artikkelissa muutenkaan)
Merkkaus: Palautettu manuaalisesti aiempaan versioon
(Lähteetön, tein kielenhuoltoa)
 
{{Lähteetön}}
'''Hedonismi''' ({{k-grc|ἡδονή|[[hedone]]}}, 'nautinto', 'mielihyvä') on [[elämänfilosofia]]n oppi, jokajonka asettaamukaan keskeisiä ja tavoiteltavia ovat [[nautinto|nautinnon]] taija [[mielihyvä]]n keskeiseen rooliin tai tavoiteltavaksi. Yksinkertaisimman [[etiikka|eettisen]] hedonismin mukaan "hyväksi on mikä tahansa, mikä aiheuttaa mielihyvää on hyväksi".
 
Hedonismin pohjimmainen ideaperusidea on ajatus siitä, että kaikki teot voidaan mitata sen mukaan, kuinka paljon nautintoa ne tuottavat. Yksinkertaistettuna hedonisti pyrkii saavuttamaan mahdollisimman paljon nautintoa ja mahdollisimman vähän tuskaa.
 
SamankaltaisiaSamanlaisia ajatuksia voi löytää [[John Stuart Mill]]in [[utilitarismi|klassisesta utilitarismista]]. Utilitarismi on teoria, joka arvostaa tekoja niiden aiheuttamantuottaman [[hyöty|hyödyn]] taija [[onnellisuustyytyväisyys|onnellisuudentyytyväisyyden]] perusteella, johonmihin usein yhdistetään [[mielihyvä]]. TämäUtilitarismi ei kuitenkaan ole hedonismia, joka keskittyy toimijanyksilön onnellisuuteentyytyväisyyteen, vaan utilitarismi määrittää kaikkien onnellisuudentyytyväisyyden (vrt. [[individualismi]] ja [[kollektivismi]]).
 
== Nykyisen hedonismin edeltäjiä ==
[[Kyreneläiset]] oli antiikin Kreikassa vaikuttanut filosofinen koulukunta, joka uskoi, että on olemassa vain kaksi tunnetta: nautinto (''[[hedone]]'') ja tuska. Heidän mielestään nautinto oli elämän korkein päämäärä. Kyreneläisten uskotaan vaikuttaneen voimakkaasti epikurolaisuuteen.
 
[[Epikurolaisuus]] oli hedonismin tunnetuin edustaja antiikin filosofiassa. [[Epikuros]] painotti rauhallista mielihyvää ja "halun vähentämistä". Epikurokselle nautinto oli kärsimyksen poissaoloa (''[[aponia]]''). Hän itse eli hyvin niukasti, syödenja söi lähinnä leipää. Epikuros piti suurimpana ilona ystävien kanssa keskustelemista. Sen sijaan monet Epikuroksen seuraajat painottivat aistinautintoja, mikämistä antoiepikurolaisuuden huononmaine maineenon epikurolaisuudellekärsinyt.
 
== Katso myös ==
* [http://www.hedweb.com/ The Hedonistic Imperative] {{en}}
* [http://www.desiringgod.org/ResourceLibrary/TopicIndex/85/ Resources on Christian Hedonism] ''Desiring God'' {{en}}
* [http://www.thefaithfulword.org/cathedonism.html Articles Discussing Christian Hedonism ] {{en}}
{{Metatieto}}
 

Navigointivalikko