Ero sivun ”Tensidi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p t
p kielenhuoltoa ohjelmalla AWB
Rivi 1: Rivi 1:
'''Tensidit''' ovat yhdisteitä, joissa on hydrofiilinen (vesihakuinen) ja hydrofobinen (vesipakoinen) pää. Tensidit tunkeutuvat [[vesi]]liuoksessa vesi[[molekyyli]]en väleihin pienentäen [[pintajännitys]]tä. Tensidit irroittavat kuiduista tehokkaasti [[lika]]a, minkä vuoksi niitä käytetään [[pesuaine]]issa. [[Saippua]] on eräs tensidi, mutta on olemassa myös synteettisiä tensidejä.
'''Tensidit''' ovat yhdisteitä, joissa on hydrofiilinen (vesihakuinen) ja hydrofobinen (vesipakoinen) pää. Tensidit tunkeutuvat [[vesi]]liuoksessa vesi[[molekyyli]]en väleihin pienentäen [[pintajännitys]]tä. Tensidit irrottavat kuiduista tehokkaasti [[lika]]a, minkä vuoksi niitä käytetään [[pesuaine]]issa. [[Saippua]] on eräs tensidi, mutta on olemassa myös synteettisiä tensidejä.


{{Tynkä/Kemia}}
{{Tynkä/Kemia}}

Versio 7. joulukuuta 2006 kello 00.41

Tensidit ovat yhdisteitä, joissa on hydrofiilinen (vesihakuinen) ja hydrofobinen (vesipakoinen) pää. Tensidit tunkeutuvat vesiliuoksessa vesimolekyylien väleihin pienentäen pintajännitystä. Tensidit irrottavat kuiduista tehokkaasti likaa, minkä vuoksi niitä käytetään pesuaineissa. Saippua on eräs tensidi, mutta on olemassa myös synteettisiä tensidejä.

Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.