Ero sivun ”Aasiankultakissa” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
18 merkkiä lisätty ,  11 kuukautta sitten
kh
p (kursiiveja poistettu mallineesta pyynnöstä; ehkä myös oheismuokkauksia (AWB))
(kh)
 
==Ulkonäkö==
Aasiankultakissa on keskikokoinen kissaeläin, jonka pituus on 90 cm, häntä 50 cm ja paino 12–16 kg. Vankeudessa kultakissa voi elää 20-vuotiaaksi, mutta niiden keskimääräinen elinikä luonnossa on todennäköisesti paljon lyhyempi. Turkki on yleensä ketunpunainen tai kullanruskea, mutta myös mustaa ja harmaata väritystä esiintyy. Turkki on yleensä tasavärinen lukuun ottamatta vatsapuolen yksittäisiä täpliä ja toisinaan heikosti erottuvia täpliä muualla turkissa. Kiinassa on kuitenkin värimuunnos, jolla on leopardin kaltaisia täpliä, ja se muistuttaa [[leopardikissa]]a. Täplikäs turkki on väistyvä ominaisuus, toisin sanoen kun täplikäs ja tasavärinen kissa risteytyvät, pennut ovat tasavärisiä.
Turkki on yleensä ketunpunainen tai kullanruskea, mutta myös mustaa ja harmaata väritystä esiintyy. Turkki on yleensä tasavärinen lukuun ottamatta mahapuolella yksittäisiä täpliä ja toisinaan heikosti erottuvia täpliä muualla turkissa. Kiinassa on kuitenkin värimuunnos, jolla on leopardin kaltaisia täpliä, ja se muistuttaa [[leopardikissa]]a. Täplikäs turkki on väistyvä ominaisuus, toisin sanoen kun täplikäs ja tasavärinen kissa risteytyvät, pennut ovat tasavärisiä.
 
==Levinneisyys ja asuinalueet==
Aasiankultakissoja asuu kaikkialla [[Kaakkois-Aasia]]ssa aina Tiibetistä ja Nepalista Etelä-Kiinaan ja Sumatralle. SeLaji suosii metsäisiä alueita, joissa on kallioisia paikkoja, ja sitä tavataan subtrooppisissa lehtimetsissä ja trooppisissa sademetsissä. Joskus satunnaisesti aasiankultakissoja tavataan avoimemmassa maastossa. Niitä on sekä alavilla mailla että kolmen kilometrin korkeudessa [[Himalaja]]n vuoristossa.
 
==Käyttäytyminen==
 
===Lisääntyminen===
Kaikki tiedot aasiankultakissan lisääntymisestä ovat peräisin vankeudessa elävistä kissoista tehdyistä havainnoista. Ne ovat sukupuolikypsiä puolentoista kahden vuoden iässä. Niiden tiineysTiineys kestää noin 80 päivää, ja pentueessa on yleensä vain yksi poikanen. Pennut syntyvät onttoihin puihin, kallionkohoihin ja mahdollisesti maassa oleviin koloihin ja muihin suojaisiin paikkoihin. Pennun turkki on paksumpi ja vähän tummempi, mutta kuvio pysyy samana koko eliniän. Vankeudessa elävistä kissoista on päätelty, että urokset osallistuvat pentujen hoivaamiseen.
 
==Tarinoita==
 
==Alalajit ja suojelu==
Aasiankultakissan populaation suuruutta ei tiedetä, mutta se on [[IUCN|IUCN:n]] luettelossa luokiteltu [[Vaarantunut laji|vaarantuneisiin]]. Sitä metsästetään sen turkin vuoksi ja yhä enemmän siksi, että sen luita käytetään perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä. Suurin vaara on kuitenkin elinalueiden tuhoutuminen. Näitä kissaeläimiä on jonkin verran eläintarhoissa, mutta ne lisääntyvät vankeudessa aika huonosti.
 
Alalajeja tunnetaan kolme:
6 381

muokkausta

Navigointivalikko