Ero sivun ”Sébastien Loeb” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Masa2 (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
p Botti vaihtoi luokan Luokka:Ranskalaiset rallikuljettajat
Rivi 44: Rivi 44:
* [http://www.juwra.com/loeb_sebastien.html Juwra.com - Sébastien Loebin tilastot]
* [http://www.juwra.com/loeb_sebastien.html Juwra.com - Sébastien Loebin tilastot]


[[Luokka:Ranskalaiset rallikuljettajat|Loeb, Sebastien]]
[[Luokka:Ranskalaiset ralliautoilijat|Loeb, Sebastien]]
[[Luokka:Rallin maailmanmestarit|Loeb, Sebastien]]
[[Luokka:Rallin maailmanmestarit|Loeb, Sebastien]]



Versio 28. marraskuuta 2006 kello 18.46

Sébastien Loeb (s. 26. helmikuuta 1974, Oberhoffen, Ranska) on ranskalainen ralliautoilija ja kolminkertainen maailmanmestari.

Rallin MM-sarjassa Loebilla on eniten osakilpailuvoittoja (28 voittoa), eniten peräkkäisiä voittoja (6) sekä eniten voittoja yhden kauden aikana (10). Ennen MM-sarjaa Loeb ajoi Citroen Saxo Kit Car Cuppia Ranskassa, jonka hän voitti.

Loebin kartanlukijana toimii Daniel Elena.

MM-sarjassa

Loeb debytoi MM-sarjassa Korsikan rallissa 1999. Kaudella 2001 Loeb herätti huomiota voittamalla selkeästi uuden 1600-kuutioisten ryhmän, joka oli tarkoitettu nuorille lupauksille ja sitä ajettiin tiettyjen MM-rallien yhteydessä. Tuolloin sarjalla ei vielä ollut MM-arvoa, joten Loeb ei virallisesti ole rallin nuorten mestari vaikka voittikin vastaavan sarjan vuonna 2001. Hyvät otteet poikivat näyttöpaikan San Remo -ralliin, jossa Loeb oli Citroënin tehtaan WRC-autolla kakkonen, voittaen mm. Didier Auriolin. Ensimmäisen voittonsa hän ajoi seuraavana vuonna Saksan rallissa 2002, ja sen lisäksi hän ajoi saman vuoden alussa toiseksi Monte Carlo -rallissa, jonka voitti Tommi Mäkinen Subarulla. Loeb oli nopein pikataipaleilla, mutta kisan jälkeen langetettu kahden minuutin aikasakko "laittomasta" renkaanvaihdosta nosti Mäkisen voittoon. Seuraavana kolmena vuonna oli Loebin vuoro juhlia "Monten" voittoa, ennen Colin McRaeta ja Carlos Sainzia. Pisteitä kaudella 2002 kertyi 18, ja ne riittivät 10. sijaan yhteispisteissä. Osasyy alhaiseen pistesaaliiseen oli se että Loebin talli Citroën ei tuolloin ajanut vielä täyttä MM-sarjaa.

Seuraavana vuonna eli 2003 Loeb oli vakiinnuttanut paikkansa MM-sarjan kärkijoukkossa. Voittoon hän ajoi edellisvuoden malliin Saksassa ja tämän lisäksi Monte Carlossa sekä Italian San Remon rallissa. Yhteispisteissä Loeb oli toinen 71 pisteellään ja hän hävisi mestaruuden tuolloin voittaneelle Subarun norjalaiselle Petter Solbergille vain yhdellä pisteellä.

Loebin valtakausi

Vuoden 2004 Monte Carlo-rallista alkoi Sebastien Loebin valtakausi. Kauden avauskilpailun Monte Carlon jälkeen Loeb voitti kauden toisen kilpailun Ruotsin rallin kaikkien aikojen ensimmäisenä ei-pohjoismaalaisena kuljettajana. Kolmas kilpailu Meksikon ralli päättyi keskeytykseen, kuten myös kauden toiseksi viimeinen osakilpailu Katalonian ralli, mutta Loeb saavutti voitot Ruotsin ja Monte Carlon lisäksi ensimmäistä kertaa MM-ohjelmassa olleella Kyproksella ja kolmannen kerran peräkkäin Saksassa, keräten 118 pistettä toiseksi tulleen Petter Solbergin 82 pistettä vastaan.

Vuosi 2005 oli todellinen ennätysten vuosi. Loeb teki yhden kauden voittoennätyksen (10 MM-rallia: Monte Carlo, Uusi-Seelanti, Italia, Kypros, Turkki, Kreikka, Argentiina, Saksa, Korsika ja Katalonia) ja peräkkäisten voitettujen MM-rallien ennätyksen (6 kpl: Uusi-Seelanti, Italia, Kypros, Turkki, Kreikka ja Argentiina).

Kauden 2006 alussa Loeb jäi kahdessa ensimmäisessä kilpailussa (Monacossa ja Ruotsissa) Marcus Grönholmin taakse toiseksi, mutta voitettuaan kauden viisi seuraavaa kilpailua, hän nousi neljän pisteen takaa-ajoasemasta 31 pisteen johtoon. Grönholm voitti seuraavan kilpailun Kreikassa ensimmäisenä suomalaisena sitten vuoden 1991, Loeb oli kuitenkin toinen, joten ero kutistui vain 29 pisteeseen. Saksan rallissa Loeb rikkoi jälleen yhden ennätyksen, hänestä tuli nimittäin eniten voittoja yhdessä rallissa peräkkäisinä vuosina ajanut kuljettaja, ja pysyi vieläkin ainoana, joka on onnistunut voittamaan Saksassa. Xavier Ponsin Loebin tallikaverina korvannut Daniel Sordo ajoi toiseksi vieden arvokkaita pisteitä kolmanneksi ajaneelta Grönholmilta, sekä tämän uudelta tallilta Fordilta, jonka ajajaksi Grönholm siirtyi Peugeotin vetäydyttyä MM-sarjasta edellisen kauden päätteeksi. Saksan rallissa Loeb sivusi Carlos Sainzin kaikkien aikojen voittoennätystä ja sitä seuraavan kilpailun jälkeisessä Japanin rallissa hän otti ennätyksen yksin haltuunsa.

Syyskuun Kyproksen rallin jälkeen Loeb kaatui maastopyörällä ja mursi olkapäänsä joka vaati leikkaushoitoa. Tuossa vaiheessa MM-sarjaa oli jäljellä neljä rallia ja sarjassa toisena oleva Grönholm oli häntä 35 pistettä jäljessä. Grönholmilla olisi ollut mahdollisuus maailmanmestaruuteen jos Loeb olisi ollut pois kaikista lopuista ralleista ja Grönholm kerännyt vähintään 36 pistettä. Turkin rallin Grönholm voitti mutta Australiassa hän jäi viidenneksi ja ero Loebiin venähti saavuttamattomaan 21 pisteeseen. Näin Loeb varmisti kolmannen maailmanmestaruutensa.

Loebin uran tilastot pähkinänkuoressa

tilanne 2.10.2006 (12/16)
  • 82 MM-rallia
  • 28 voittoa
  • 452 pistettä
  • Maailmanmestari 2004, 2005 ja 2006, MM-hopea 2003

Ennätyksiä

  • Eniten osakilpailuvoittoja, 28
  • Eniten voittoja samalla automerkillä, 28 (Citroën)
  • Eniten peräkkäisiä osakilpailuvoittoja, 6 (2005)
  • Eniten peräkkäisiä osakilpailuvoittoja samasta rallista, 5 (Saksan ralli 2002-06)
  • Eniten osakilpailuvoittoja yhdellä kaudella, 10 (2005)
  • Eniten voittoja kauden alussa, 2 (2004, jakaa Ari Vatasen (1985), Tommi Mäkisen (1996 ja 1999) ja Marcus Grönholmin (2006) kanssa)
  • Ensimmäinen (ja ainoa) yhden rallin kaikki erikoiskokeet voittanut kuljettaja (Korsikan ralli 2005)
  • Ensimmäinen ei-pohjoismaalainen Ruotsin rallin voittaja (2004)
  • Kaikkien aikojen paras voittoprosentti, 33 %

Aiheesta muualla