Ero sivun ”Wikipedia:Päivässä keksityt asiat eivät kuulu Wikipediaan” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (→‎Mitä sinun ei pitäisi tehdä: Kirjoitusvirheen korjaus ja pari pilkkua)
(→‎Vastusta kiusausta: Kielenhuoltoa)
Monet kirjoittajat, erityisesti nuoremmat, kokevat houkutusta kirjoittaa artikkeleita asioista jotka he tai heidän ystävänsä ovat keksineet, kuten uusi puistossa keksitty pallopeli, leikkikentällä keksitty uusi sana tai lause, uusi kieli tai erityisen ikimuistoisissa juhlissa keksitty uusi juomapeli. Tarve kertoa tästä maailmalle on luonnollista, ja Wikipedia-artikkeli vaikuttaa hyvältä keinolta tehdä se – jos itse pidät asiasta, eikö muutkin arvosta sitä? Näin toimimisessa on muutama asia väärin:
 
*[[Wikipedia:Tarkistettavuus|Wikipedian sisällön tulee olla tarkistettavaa]]. Muulla maailmalla ei ole mitään keinoa saada selville, mitä sinä tai ystäväsi teitte jonain päivänä. Asiaa ei ole dokumentoitu mitenkään. Muilla ihmisillä ei ole mahdollistavälttämättä mahdollisuutta edes varmistaa, että ystäväsi on olemassa. Tarkistettavuudessa ei ole tulkinnan tai keskustelun varaa, se on normaali kriteeri. Kaikkien artikkelien pitää viitata luotettaviin lähteisiin. Jos aiheestasi ei ole luotettavia lähteitä, artikkelisi on tarkistuskelvoton eikä se kuulu Wikipediaan.
 
* [[Wikipedia:Ei uutta tutkimusta|Uusi tutkimus on kielletty Wikipediassa]]. Wikipedia on tietosanakirja. Se tarkoittaa sitä että sen tavoitteena on olla tiivistelmä jo julkaistusta materiaalista. Wikipedia ei pyri olemaan paikka jossa uutta tietoa julkaistaan ensimmäistä kertaa – sitä varten on sanomalehdet, akateemiset julkaisut, kirjojen julkaisijat ja niin edelleen. Wikipedia ei ole olemassa uusien asioiden esille tuomista tai uuden tiedon levittämistä varten. Jos huomaat väittäväsi että tekemäsi Wikipedia-artikkeli on tärkeä koska kukaan muu ei ole kirjoittanut keksinnöstäsi vielä, olet ymmärtänyt Wikipedian tarkoituksen väärin.

Navigointivalikko