Ero sivun ”Paul Murry” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
12 merkkiä lisätty ,  1 vuosi sitten
p
Korjattu pari pientä virhettä ja vaihdettu yksi sana ylätyylisemmäksi
p (kh)
p (Korjattu pari pientä virhettä ja vaihdettu yksi sana ylätyylisemmäksi)
'''Paul Murry''' ([[25. marraskuuta]] [[1911]] [[St. Joseph (Missouri)|Saint Joseph]], [[Missouri]] – [[4. elokuuta]] [[1989]] [[Palmdale]], [[Kalifornia]]) oli yhdysvaltalainen [[Mikki Hiiri]] -sarjakuvan piirtäjä. Murry elätti itsensä aluksi farmarina. Hänen taiteilijanuransa alku oli hyvin samanlainen kuin legendaarisella Carl Barksilla. Kumpikin oli piirtäjänä itseoppinut, kumpikin hakeutui 1930-luvun puolivälissä töihin [[Disney]]n animaatiostudiolle ja kumpikin ryhtyi 1940-luvun puolella kokopäivätoimisesti piirtämään sarjakuvia Western Publishing Companyn parissa. Murry rupesi kynäilemään Disneyn tarinoita 1949. Murryn ensimmäinen Mikki-sarja oli 30-sivuinen "Salaperäinen karjatalo" vuodelta 1951. Murryn parhaina töinä pidetään 1950-luvulla ja 1960-luvun alussa ''[[Walt Disney's Comics and Stories]]''- ja ''Mickey Mouse'' -lehdissä ilmestyneitä pitkiä Mikki-seikkailuja. Murrylle ei kuitenkaan jäänyt vieraaksi [[Aku Ankka]]kaan, ja hän piirsi myös [[Nakke Nakuttaja]]a.
 
Murry loi [[Del Connel]]in kanssa [[Superhessu]]n. Murry palautti sarjakuviin [[Floyd Gottfredson]]in vuonna 1939 keksitynkeksimän [[mustakaapuMustakaapu|Mustakaavun]], joka oli välillä ollut muutamia vuosia unohduksissa. Murrya ylisti myös [[Romano Scarpa]], Italian kenties arvostetuin Mikki Hiiri -piirtäjä. Murryn sarjoja ilmestyi runsaasti suomalaisessa ''Aku Ankka'' -lehdessä sen ensimmäisten vuosikymmenten aikana. Murry piirsi uudelleen muutamia Floyd Gottfredsonin Mikki-seikkailuja, ja nämä Murryn versiot tulivat useimmille suomalaisille tutuiksi aiemmin kuin Gottfredsonin alkuperäiset.
 
Murryn piirrostyötä on kehuttu, mutta jatkosarjojen juonia on moitittu toistosta varsinkin loppuaikoina.{{kenen mukaan}} Käsikirjoitukset Murryn sarjoihin teki useimmiten [[Carl Fallberg]]. 1970-luvun alussa Murryn Mikki-tarinat muuttuivat jatkosarjoista kahdeksan sivun pituisiksi, ja myös niitä pidetään aikajokseenkin heikkotasoisina.
 
Paul Murry piirsi viimeisen Mikki-sarjakuvan vuonna 1982 ja vietti rauhallisia eläkepäiviä taiteen ja musiikin parissa. Murry kuoli elokuussa 1989 Palmdalessa, [[Kalifornia]]ssa.

Navigointivalikko