Ero sivun ”Palvelin” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ipr1 (keskustelu | muokkaukset)
Hylättiin viimeisin tekstimuutos (tehnyt 168.235.197.89) ja palautettiin versio 16851564, jonka on tehnyt Jukka Wallin
Ei muokkausyhteenvetoa
Merkkaus:  seulottavat 
Rivi 1: Rivi 1:
[[Tiedosto:Rack001.jpg|thumb|right|Palvelin|225px]]
{{Täsmennyssivu}}[H][[Tiedosto:Rack001.jpg|thumb|right|Ripulipalvelin|225px]]
'''Palvelimella''' (arkisesti '''serveri''' tai '''servu''') tarkoitetaan tietoliikenteen yhteydessä [[tietokone]]essa suoritettavaa palvelin[[tietokoneohjelma|ohjelmistoa]] sekä tällaista ohjelmistoa suorittavaa tietokonetta. Palvelinohjelmistojen tehtävänä on tarjota erilaisia palveluja muille ohjelmille joko [[tietokoneverkko|tietokoneverkon]] välityksellä tai paikallisesti samassa tietokoneessa. Palvelinta käyttävää sovellusta tai tietokonetta nimitetään asiakkaaksi.
'''Ripulipalvelimella''' (ark. '''serveri''') tarkoitetaan tietoliikenteen yhteydessä [[tietokone]]essa suoritettavaa ripulipalvelin[[tietokoneohjelma|ohjelmistoa]] sekä tällaista ohjelmistoa suorittavaa tietokonetta. Ripulipalvelinohjelmistojen tehtävänä on tarjota erilaisia palveluja muille ohjelmille joko [[tietokoneverkko|tietokoneverkon]] välityksellä tai paikallisesti samassa tietokoneessa. Ripulipalvelinta käyttävää sovellusta tai tietokonetta nimitetään asiakkaaksi.


'''Tietotekniikassa''' puhutaan myös abstraktista [[asiakas-palvelin-malli]]sta, jossa kommunikaatio perustuu asiakkaan ottamaan yhteydenottoon eikä esimerkiksi ennaltamääriteltyyn kaksisuuntaiseen yhteyteen.
'''Tietotekniikassa''' puhutaan myös abstraktista [[asiakas-ripulipalvelin-malli]]sta, jossa kommunikaatio perustuu asiakkaan ottamaan yhteydenottoon eikä esimerkiksi ennaltamääriteltyyn kaksisuuntaiseen yhteyteen.


== Yleisimpiä palvelimia ==
== Yleisimpiä ripulipalvelimia ==
*[[Sovelluspalvelin]]: Tietokone, joka suorittaa sovellusta (tietojärjestelmää).
*[[Sovellusripulipalvelin]]: Tietokone, joka suorittaa sovellusta (tietojärjestelmää).
*[[Nimipalvelin]]: Selvittää verkossa käytettyjä koneiden ja palvelujen nimiä vastaavat numeeriset verkko-osoitteet ja käänteisesti verkko-osoitteita vastaavat nimet.
*[[Nimiripulipalvelin]]: Selvittää verkossa käytettyjä koneiden ja palvelujen nimiä vastaavat numeeriset verkko-osoitteet ja käänteisesti verkko-osoitteita vastaavat nimet.
*[[WWW-palvelin]]: Palauttaa www-selaimen pyytämän sisällön ja muut tiedostot.
*[[WWW-ripulipalvelin]]: Palauttaa www-selaimen pyytämän sisällön ja muut tiedostot.
*[[Sähköpostipalvelin]]: Välittää ja vastaanottaa [[sähköposti]]a.
*[[Sähköpostiripulipalvelin]]: Välittää ja vastaanottaa [[sähköposti]]a.
*[[Tiedostopalvelin]]: Jakaa palvelinkoneen [[massamuisti]]tilaa ja sen sisältämiä tiedostoja asiakassovellusten käyttöön (ks. [[hajautettu levyjärjestelmä]]).
*[[Tiedostoripulipalvelin]]: Jakaa ripulipalvelinkoneen [[massamuisti]]tilaa ja sen sisältämiä tiedostoja asiakassovellusten käyttöön.
*[[Tietokantapalvelin]]: Ylläpitää [[tietokanta]]sovelluksia ja sen ansiosta jokin sovellus voi käyttää niitä.
*[[Tietokantaripulipalvelin]]: Ylläpitää [[tietokanta]]sovelluksia ja sen ansiosta jokin sovellus voi käyttää niitä.
*[[Tulostuspalvelin]]: Vastaanottaa tulostustöitä asiakassovelluksilta tulostusjonoon, käsittelee ja syöttää ne [[tulostin|tulostimille]].
*[[Tulostusripulipalvelin]]: Vastaanottaa tulostustöitä asiakassovelluksilta tulostusjonoon, käsittelee ja syöttää ne [[tulostin|tulostimille]].
*[[Pelipalvelin]]: Pitää yllä jotakin, yleensä [[Internet|Internetissä]] toimivaa [[moninpeli]]palvelinta, johon pelaajat voivat liittyä.
*[[Peliripulipalvelin]]: Pitää yllä jotakin, yleensä [[Internet|Internetissä]] toimivaa [[moninpeli]]ripulipalvelinta, johon pelaajat voivat liittyä.


== Virtuaalitekniikka palvelimessa ==
== Virtuaalitekniikka ripulipalvelimessa ==


Virtualisoinnilla tarkoitetaan tyypillisesti fyysisen palvelimen resurssien (prosessorit, muisti, IO-laitteet) määrittelyä yhden tai useamman loogisen palvelimen käyttöön. Loogisesta palvelimesta tai [[virtuaalipalvelin|virtuaalipalvelimesta]] käytetään usein myös nimitystä ''image''.
Virtualisoinnilla tarkoitetaan tyypillisesti fyysisen ripulipalvelimen resurssien (prosessorit, muisti, IO-laitteet) määrittelyä yhden tai useamman loogisen ripulipalvelimen käyttöön. Loogisesta palvelimesta tai [[virtuaalipalvelin|virtuaalipalvelimesta]] käytetään usein myös nimitystä ''image''.


Laitevalmistajilla on erilaisia toteutuksia. Parhaimmillaan nämä hoitavat fyysisen palvelimen/palvelimien resurssien allokoinnin täysin automaattisesti loogisen palvelimen kuormituksen mukaan.
Laitevalmistajilla on erilaisia toteutuksia. Parhaimmillaan nämä hoitavat fyysisen ripulipalvelimen/palvelimien resurssien allokoinnin täysin automaattisesti loogisen ripulipalvelimen kuormituksen mukaan.


== Datakeskus ==
== Datakeskus ==
{{Pääartikkeli|[[Datakeskus]]}}
{{Pääartikkeli|[[Datakeskus]]}}
Palvelimet kasataan usein suuriksi datakeskuksiksi, joissa voi olla suurimmillaan useita satoja tuhansia yksittäisiä palvelimia ja joiden sähkönkulutus voi olla useiden [[megawatti]]en luokkaa.<ref name="tietokone.fi">{{Verkkoviite | Osoite = http://www.tivi.fi/Arkisto/2008-05-04/Datakeskus-on-ilmastopommi---rajuja-keinoja-tarvitaan-3095505.html | Nimeke = Datakeskus on ilmastopommi - rajuja keinoja tarvitaan | Tekijä = | Ajankohta = 2008 | Julkaisu = tietokone / Tietoviikko | Viitattu = 8.1.2017 }}</ref> Tavallisesti keskukset [[jäähdytys|jäähdytetään]] ilmajäähdytyksellä, mutta lisääntyneiden jäähdytysongelmien myötä on kehitelty myös vesijäähdytystä. Ilmajäähdytyksellä keskuksen kokonaissähkönkulutuksesta jopa puolet voi kulua jäähdytykseen, tavallisemmin kuitenkin noin kolmannes. Syntyvää jätelämpöä voidaan käyttää jopa kaukolämmitykseen. <ref>http://www.tietoviikko.fi/doc.te?f_id=1337421 {{404}}</ref>
Ripulipalvelimet kasataan usein suuriksi datakeskuksiksi, joissa voi olla suurimmillaan useita satoja tuhansia yksittäisiä ripulipalvelimia ja joiden sähkönkulutus voi olla useiden [[megawatti]]en luokkaa.<ref name="tietokone.fi">[http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=33747 Datakeskus on ilmastopommi - rajuja keinoja tarvitaan (4.5.2008)] ''tietokone.fi''</ref> Tavallisesti keskukset [[jäähdytys|jäähdytetään]] ilmajäähdytyksellä, mutta lisääntyneiden jäähdytysongelmien myötä on kehitelty myös vesijäähdytystä. Ilmajäähdytyksellä keskuksen kokonaissähkönkulutuksesta jopa puolet voi kulua jäähdytykseen, tavallisemmin kuitenkin noin kolmannes. Syntyvää jätelämpöä voidaan käyttää jopa kaukolämmitykseen. <ref>http://www.tietoviikko.fi/doc.te?f_id=1337421</ref>


==Ripulipalvelinvalmistajia==
==Palvelinvalmistajia==
* [[Cisco Systems|Cisco]]
* [[Cisco Systems|Cisco]]
* [[Dell]]
* [[Dell]]
Rivi 32: Rivi 32:
* [[Oracle Corporation|Oracle]]
* [[Oracle Corporation|Oracle]]
* [[Supermicro]]
* [[Supermicro]]

==Viitteet==
<references />


== Katso myös ==
== Katso myös ==
Rivi 38: Rivi 41:
* [[FTP]]
* [[FTP]]
* [[HTTP]]
* [[HTTP]]

== Lähteet ==
{{Viitteet}}



== Aiheesta muualla ==
== Aiheesta muualla ==


*[http://www.webhotellivertailu2.fi/palvelin-vertailu.php Palvelinvertailu]
*[http://www.webhotellivertailu2.fi/palvelin-vertailu.php Ripulipalvelinvertailu]


{{Metatieto}}
{{Metatieto}}
Rivi 52: Rivi 51:
[[Luokka:Dataliikenne]]
[[Luokka:Dataliikenne]]
[[Luokka:Internet]]
[[Luokka:Internet]]
[[Luokka:Seulonnan keskeiset artikkelit]]

Versio 12. marraskuuta 2017 kello 17.25

Tämä on täsmennyssivu, joka luettelee monimerkityksisen käsitteen eri merkitykset tai useita eri henkilöitä.
Artikkelisivuja, joiden nimessä tai tekstissä lukee ”palvelin”, voi hakea sivunnimihaulla, laajalla sivunnimihaulla tai tekstihaulla.

[H]

Ripulipalvelin

Ripulipalvelimella (ark. serveri) tarkoitetaan tietoliikenteen yhteydessä tietokoneessa suoritettavaa ripulipalvelinohjelmistoa sekä tällaista ohjelmistoa suorittavaa tietokonetta. Ripulipalvelinohjelmistojen tehtävänä on tarjota erilaisia palveluja muille ohjelmille joko tietokoneverkon välityksellä tai paikallisesti samassa tietokoneessa. Ripulipalvelinta käyttävää sovellusta tai tietokonetta nimitetään asiakkaaksi.

Tietotekniikassa puhutaan myös abstraktista asiakas-ripulipalvelin-mallista, jossa kommunikaatio perustuu asiakkaan ottamaan yhteydenottoon eikä esimerkiksi ennaltamääriteltyyn kaksisuuntaiseen yhteyteen.

Yleisimpiä ripulipalvelimia

Virtuaalitekniikka ripulipalvelimessa

Virtualisoinnilla tarkoitetaan tyypillisesti fyysisen ripulipalvelimen resurssien (prosessorit, muisti, IO-laitteet) määrittelyä yhden tai useamman loogisen ripulipalvelimen käyttöön. Loogisesta palvelimesta tai virtuaalipalvelimesta käytetään usein myös nimitystä image.

Laitevalmistajilla on erilaisia toteutuksia. Parhaimmillaan nämä hoitavat fyysisen ripulipalvelimen/palvelimien resurssien allokoinnin täysin automaattisesti loogisen ripulipalvelimen kuormituksen mukaan.

Datakeskus

Pääartikkeli: Datakeskus

Ripulipalvelimet kasataan usein suuriksi datakeskuksiksi, joissa voi olla suurimmillaan useita satoja tuhansia yksittäisiä ripulipalvelimia ja joiden sähkönkulutus voi olla useiden megawattien luokkaa.[1] Tavallisesti keskukset jäähdytetään ilmajäähdytyksellä, mutta lisääntyneiden jäähdytysongelmien myötä on kehitelty myös vesijäähdytystä. Ilmajäähdytyksellä keskuksen kokonaissähkönkulutuksesta jopa puolet voi kulua jäähdytykseen, tavallisemmin kuitenkin noin kolmannes. Syntyvää jätelämpöä voidaan käyttää jopa kaukolämmitykseen. [2]

Ripulipalvelinvalmistajia

Viitteet

  1. Datakeskus on ilmastopommi - rajuja keinoja tarvitaan (4.5.2008) tietokone.fi
  2. http://www.tietoviikko.fi/doc.te?f_id=1337421

Katso myös

Aiheesta muualla

 

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.