Ero sivun ”TanDEM-X” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Jpk (keskustelu | muokkaukset)
p typo, järjestelyä
Xyzäö (keskustelu | muokkaukset)
p stilisointia
Rivi 11: Rivi 11:
* [[TerraSAR-X2]], TerraSAR-X:n kaavailtu seuraajasatelliitti
* [[TerraSAR-X2]], TerraSAR-X:n kaavailtu seuraajasatelliitti


==Viitteet==
==Lähteet==
{{Viitteet}}
{{Viitteet}}



Versio 3. tammikuuta 2017 kello 17.32

TandDEM-X (TerraSAR-X-Add-on for Digital Elevation Measurements) on toinen Saksan avaruusjärjestön (DLR) ja EADS Astriumin yhteisrahoituksella toteutettava kaukokartoitussatelliitti, sen on TerraSAR-X:n sisaralus. Se laukaistiin avaruuteen 21. kesäkuuta 2010 venäläisellä Sojuz-kantoraketilla Baikonurin kosmodromilta. [1]

Päätös toisen TerraSAR-X-perheen satelliitin rakentamisesta julkistettiin vuoden 2006 ILA-ilmailunäyttelyssä Berliinissä. Satelliitin hinnan sanottiin aiemmin olleen noin 85 miljoonaa euroa, josta DLR rahoittaa 56 miljoonaa euroa. Kesällä 2011 DLR sanoo satelliitin maksaneen 165 miljoonaa euroa, josta 75% tuli DLR:ltä ja 25% oli yrityksen omarahoitusta, jolla yritys sai yksinoikeuden satelliitin keräämän datan myyntiin. [2] Datan myynti on ollut paljon vähäisempää kuin Astrium Services -yritys oli odottanut.

Suomalainen DA-Design Oy suunnitteli ja rakensi osan satelliitin SAR-tutkan komponenteista.

Data tulee DRL:n tutkimuskäyttöön ja Astriumin kautta kaupalliseen myyntiin. Yhteistoiminnassa TerraSAR-X/TanDEM-X-satelliittipari kuvaa koko maapallon maapinnan (150 miljoonaa neliökilometriä) kahdessa ja puolessa vuodessa. Kuvan resoluutio on 12 metriä. Maan pinnankorkeuden satelliitit mittaavat 2 metrin tarkkuudella.

Katso myös

Lähteet

Aiheesta muualla

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.