TanDEM-X

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaukokartoitussatelliitit TanDEM X ja Terra SAR X kuvattuna kun ne kiitävät tiiviissä muodostelmassa. Alavasemmlla suurennos osakuvasta.

TandDEM-X (TerraSAR-X-Add-on for Digital Elevation Measurements) on toinen Saksan avaruusjärjestön (DLR) ja EADS Astriumin yhteisrahoituksella toteutettava kaukokartoitussatelliitti, sen on TerraSAR-X:n sisaralus. Se laukaistiin avaruuteen 21. kesäkuuta 2010 venäläisellä Sojuz-kantoraketilla Baikonurin kosmodromilta.[1]

Päätös toisen TerraSAR-X-perheen satelliitin rakentamisesta julkistettiin vuoden 2006 ILA-ilmailunäyttelyssä Berliinissä. Satelliitin hinnan sanottiin aiemmin olleen noin 85 miljoonaa euroa, josta DLR rahoittaa 56 miljoonaa euroa. Kesällä 2011 DLR sanoo satelliitin maksaneen 165 miljoonaa euroa, josta 75% tuli DLR:ltä ja 25% oli yrityksen omarahoitusta, jolla yritys sai yksinoikeuden satelliitin keräämän datan myyntiin. [2] Datan myynti on ollut paljon vähäisempää kuin Astrium Services -yritys oli odottanut.

Suomalainen DA-Design Oy suunnitteli ja rakensi osan satelliitin SAR-tutkan komponenteista.[3]

Data tulee DRL:n tutkimuskäyttöön ja Astriumin kautta kaupalliseen myyntiin. Yhteistoiminnassa TerraSAR-X/TanDEM-X-satelliittipari kuvaa koko maapallon maapinnan (150 miljoonaa neliökilometriä) kahdessa ja puolessa vuodessa. Kuvan resoluutio on 12 metriä. Maan pinnankorkeuden satelliitit mittaavat 2 metrin tarkkuudella.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. TanDEM-X Certified Ready For Space Spacedaily.com. 3.5.2010. Viitattu 26.08.2018 (englanniksi) .
  2. Selding, Peter B. de: Public Funding on the Table for Germany’s Next Radar Satellite SpaceNews. 8.7.2011. Viitattu 26.8.2018 (englanniksi) . archive.today 26.5.2012
  3. Radioaalto, mikro- ja millimetriaalto Avaruus / DA-Group. Viitattu 26.08.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.