TanDEM-X

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

TandDEM-X (TerraSAR-X-Add-on for Digital Elevation Measurements) on toinen Saksan avaruusjärjestön (DLR) ja EADS Astriumin yhteisrahoituksella toteutettava kaukokartoitussatelliitti, sen on TerraSAR-X:n sisaralus. Se laukaistiin avaruuteen 21. kesäkuuta 2010 venäläisellä Sojuz-kantoraketilla Baikonurin kosmodromilta. [1]

Päätös toisen TerraSAR-X-perheen satelliitin rakentamisesta julkistettiin vuoden 2006 ILA-ilmailunäyttelyssä Berliinissä. Satelliitin hinnan sanottiin aiemmin olleen noin 85 miljoonaa euroa, josta DLR rahoittaa 56 miljoonaa euroa. Kesällä 2011 DLR sanoo satelliitin maksaneen 165 miljoonaa euroa, josta 75% tuli DLR:ltä ja 25% oli yrityksen omarahoitusta, jolla yritys sai yksinoikeuden satelliitin keräämän datan myyntiin. [2] Datan myynti on ollut paljon vähäisempää kuin Astrium Services -yritys oli odottanut.

Suomalainen DA-Design Oy suunnitteli ja rakensi osan satelliitin SAR-tutkan komponenteista.

Data tulee DRL:n tutkimuskäyttöön ja Astriumin kautta kaupalliseen myyntiin. Yhteistoiminnassa TerraSAR-X/TanDEM-X-satelliittipari kuvaa koko maapallon maapinnan (150 miljoonaa neliökilometriä) kahdessa ja puolessa vuodessa. Kuvan resoluutio on 12 metriä. Maan pinnankorkeuden satelliitit mittaavat 2 metrin tarkkuudella.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.