Ero sivun ”Benelux” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
+ lähde
Rivi 9: Rivi 9:
== Lähteet ==
== Lähteet ==
{{Viitteet}}
{{Viitteet}}
[[Luokka:Euroopan maantiede]]
[[Luokka:Seulonnan keskeiset artikkelit]]
[[Luokka:Seulonnan keskeiset artikkelit]]
[[Luokka:Alankomaat]]
[[Luokka:Belgia]]
[[Luokka:Luxemburg]]

Versio 31. toukokuuta 2016 kello 13.17

Benelux-maat kartalla.

Benelux-maat on Euroopassa sijaitseva talousliitto, joka käsittää Alankomaiden, Belgian ja Luxemburgin valtiot. Nämä kolme pinta-aloiltaan pientä valtiota sijaitsevat Saksan pohjoisosan länsipuolella ja Ranskan pohjoispuolella. Lännessä lähin naapuri – tosin Pohjanmeren ja Englannin kanaalin toisella puolen – on Yhdistynyt kuningaskunta.

Benelux-maiden päämaja Brysselissä.

Benelux-nimitys tulee valtioiden alkukirjaimista (België, Nederland, Luxembourg). Benelux-maat muodostivat tulliliiton vuonna 1947 ja talousyhteisön (The Benelux Economic Union, Union Économique Benelux) 1960, jo ennen Euroopan unionin ja sen edeltäjien perustamista edistämään pääoman, työvoiman, palveluiden ja tuotteiden vapaata liikkumista jäsenmaidensa alueella. Niillä on myös yhteinen parlamentti (Het Beneluxparlement/Le Parlement Benelux) ja oikeisistuin (Cour de Justice Benelux). Kaikki Benelux-maat ovat Euroopan unionin ja Naton perustajajäseniä.

Ranskan vallankumouksen jälkeen Napoleon valloitti Belgian ja Alankomaat ja liitti ne Ranskaan 1795. Napoleonin häviön jälkeen 1815 Alankomaista, Belgiasta ja Luxemburgista muodostettiin yhtenäinen kuningaskunta.[1]

Lähteet

  1. Background Note: Belgium (Previous editions) 8.2.2011. US Department of State. Viitattu 31.5.2016. (englanniksi)