Ero sivun ”KPV (konekivääri)” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
clean up, typos fixed: kaliber → kaliiber (2) using AWB
(ven. -> {{k-ru|}})
p (clean up, typos fixed: kaliber → kaliiber (2) using AWB)
 
[[Kuva:14,5-мм счетверенная зенитная пулеметная установка конструкции Лещинского ЗПУ-4 (4).jpg|thumb|250px|ZPU-4-ilmatorjuntakonekivääri.]]
'''KPV''' ({{k-ru|КПВ}}) KrupnokalibernyiKrupnokaliibernyi Pulemjot Vladimirova ({{k-ru|Крупнокалиберный пулемёт Владимирова}}) on neuvostoliittolais-venäläinen raskaskaliiperinen 14,5 mm [[konekivääri]]. Suomessa on käytössä malliversio KPVT nimikkeellä '''14.5 PSVKK'''.
 
== Kehitys ==
KPV:n suunnittelutyö sai alkusysäyksensä [[Puna-armeija]]n rintamajoukkojen keskuudessa toisen maailmansodan aikana syntyneestä tarpeesta panssarintorjuntakonekiväärille. Joukot halusivat läpäisyteholtaan vastaavan konekiväärin kuin jo rintamakäytössä olevat 14,5 mm:n [[PTRD]] ja [[PTRS]]-[[panssarintorjuntakivääri]]t. Asetta voitaisiin käyttää esimerkiksi keveitä [[panssarivaunu]]ja, miehistönkuljetusvaunuja ja asepesäkkeitä vastaan. KPV:n suunnittelusta vastasi moskovalaissyntyinen aseinsinööri [[Semjon V. Vladimirov]]. Suunnittelu alkoi joko vuonna 1942 tai 1943 ja ensimmäiset toimivat prototyypit valmistuivat 1944. Ase ei kuitenkaan ehtinyt toisen maailmansodan taisteluihin, sillä se hyväksyttiin sotavarusteeksi vasta vuonna 1949.
 
== PKP ==
== KPVT ==
[[Kuva:ZPU-2 14,5 mm anti-aircraft gun.jpg|thumb|250px|right|ZPU-2.]]
Aseen jalkaväkimallin tuontanto jäi melko lyhytikäiseksi, ilmeisesti panssarivaunujen panssarin paksuuden kasvamisen ja panssarintorjunta-aseistuksen kehityksen takia. Aseen toistaiseksi viimeiseksi jäänyt kehitysversio on nimeltään KPVT (ven. КПВТ) KrupnokalibernyiKrupnokaliibernyi Pulemjot Vladimirova tankovyi (ven. Крупнокалиберный пулемёт Владимирова танковый). Nimestään huolimatta tätä versiota käytetään sekä ajoneuvoaseena, että [[ilmatorjunta]]konekiväärinä joko yksi tai useampiaseisissa ilmatorjuntakonekivääreissä. KPVT:ssä on aiempaa lyhyempi laatikko, [[solenoidi]]n avulla toimiva laukaisukoneisto, paksumpi piipun vaippa ja ammutut hylsyt lentävät eteenpäin piipun alta, eivätkä putoa alaspäin, toisin kuin ensimmäisissä jalkaväkikäyttöön tarkoitetuissa aseissa.
 
KPVT:tä käytetään ajoneuvoasenteisena sota-aluksilla, [[BTR-60]], -70 ja -80 -miehistönkuljetusajoneuvoissa sekä panssaroiduissa [[BRDM-2]]-tiedusteluajoneuvoissa. KPVT:stä on olemassa kolme kenttäjalustaista vedettävää ilmatorjuntaversiota: ZPU-1, ZPU-2 ja ZPU-4. Numero aseen nimikkeessä kertoo konekivääreiden lukumäärän jalustalla.
 
{{Tynkä/Aseet}}
 
{{DEFAULTSORT:Kpv145}}
[[Luokka:Konekiväärit]]
10 638

muokkausta

Navigointivalikko