PTRS

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
PTRS-41 panssarintorjuntakivääri

PTRS (Protivotankovoje samozarjadnoje ružjo, obr. 1941 g. sistemy Simonova), suom. Simonovin itselataava panssarintorjuntakivääri mallia 1941, ven. Противотанковое самозарядное ружьё обр. 1941 г. системы Симонова, oli neuvostoliittolainen 14,5 mm puoliautomaattinen panssarintorjuntakivääri.

PTRS:ssä on viiden patruunan lipas, joka kiinnittyy aseen rungon alapuolella olevaan lipaskuiluun. Viimeisen laukauksen jälkeen lukko jää taka-asentoon. Lipas voidaan irrottaa vain kun lukko on takana. PTRS on kaasutoiminen. Ase on likaisena häiriöaltis.

PTRS-41:n massatuotanto alkoi vuonna 1941, ja sitä käytettiin Toisessa maailmansodassa itärintamalla paljon. Vaikka se oli raskas ja sen suuliekki oli helppo havaita, se oli halpa ja helppo valmistaa. Tämä varmisti sen paikan Neuvostoliiton aseistuksessa. Se pärjäsi hyvin saksalaisten varhaisimpia panssarivaunuja vastaan, mutta se oli lopulta parempi tuhottaessa kuljetusajoneuvoja ja muita panssaroimattomia kohteita, koska se ei enää pystynyt läpäisemään paksumpia panssareita.

Toisen maailmansodan aikana Saksa sai sotasaaliiksi monia PTRS-41:iä. Saksalaiset nimesivät nämä Panzerbüchse 784(r):ksi eli PzB 784(r):ksi.

Korean sodan aikana PTRS-41 ja samantyyppisiä aseita annettiin Pohjois-Korean joukoille, jotka käyttivät niitä kevyiden panssareiden ja muiden ajoneuvojen tuhoamiseen. Niitä käytettiin myös jopa pitkän matkan tarkkuuskivääreinä.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]