PTRD

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
PTRD-kivääreitä Puolan kansanarmeijan käytössä 1944.

PTRD (ven. Противотанковое ружьё Дегтярёва, Protivotankovoje ružo Degtjarjova) on Vasili Degtjarjovin suunnittelema 14,5 mm panssarintorjuntakivääri, jota Kovrovin asetehdas valmisti vuodesta 1941 lähtien Puna-armeijan käyttöön toisessa maailmansodassa. Se on lippaaton, pulttilukkoinen ja kertalaukeava ase, joka ampui 14,5×114 mm:n patruunoita. Aseen lukko toimi siinä mielessä poikkeuksellisesti, että se avautui laukauksen jälkeen automaattisesti, heittäen tyhjän hylsyn ulos.

Vaikkakaan se ei pystynyt läpäisemään saksalaisten uusimpia panssarivaunuja, se oli samantyyppisen PTRS:n kanssa puna-armeijan ainoa kevyt panssarintorjunta-ase, kunnes Yhdysvallat toimitti ensimmäiset singot. PTRD:n ampujat yrittävät osua panssarivaunun heikkoihin kohtiin, kuten telaketjuihin ja luukkuihin, joissa oli ohuempi panssarointi. PTRD oli silti tehokas käytettynä kevyemmin panssaroituja ajoneuvoja vastaan, kuten kevyitä panssarivaunuja, panssaroituja kuljetusajoneuvoja ja panssaroimattomia kohteita, kuten kuorma-autoja.

Toisen maailmansodan ohella myös Pohjois-Korean ja Kiinan joukot käyttivät PTRD:tä Korean sodassa, missä sitä käytettiin edellä mainitun tyyppisiin kohteisiin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta PTRD.